skruvdragare

Skruvdragare bäst i test – Hitta bästa skruvdragaren 2024

En bra skruvdragare för hemmabruk är ett av de verktygen du verkligen bör ha i förrådet. Den kommer underlätta för dig i många situationer och du kan både skruva samt borra i en del porösare och mjukare material med den. Det är viktigt att du väljer en skruvdragare som klarar av de situationer du behöver den till, vilket såklart varierar från person till person. Vi har gjort ett test av skruvdragare och listar här de fem skruvdragarna vi anser vara bäst i test inom olika kategorier.

Test av bäst skruvdragare 2024 – Top 5 modeller

1. DEWALT DCD791P2 – Borrskruvdragare bäst i test

i samarbete med PriceRunner

En borrskruvdragare där både batteri och laddare medföljer. Drivs med 18 V och har en kolborstfri motorteknologi. Maskinen har 15 olika positioner för momentkontroll vilket ger bra möjligheter till precisionskontroll vid skruvdragning. Handtaget är mycket ergonomiskt och tack vare att det har en gummibeläggning är risken för att den ska glida i handen minimal. Har en praktiskt bältesklämma i stål samt magnetisk bitshållare.

Fördelar

 • 15 positioners momentkontroll
 • 2-växlad växellåda för längre livslängd
 • Mycket ergonomisk design

Nackdelar

 • Har ett högt pris

 

2. SHINANO SI1170 – Bra skruvdragare

i samarbete med PriceRunner

En stark och mycket smidig skruvdragare tack vare dubbla planetväxlar. Du ändrar enkelt momentinställningen längst fram på hylsan och har ett momentområde mellan 4,0-10,0 Nm. Omkastare för framåt och bakåt sitter i bakkant av maskinen. Returluften riktas nedåt för skönare användning. Skruvdragare en mycket lätt, med en vikt på endast 800 gram och får enkelt plats i handen. Är tryckluftsdriven.

Fördelar

 • Mycket låg vikt
 • Liten och smidig
 • Stark trots sin storlek

Nackdelar

 • Drivs endast på tryckluft

 

3. METABO BS 18 SET – Billig skruvdragare bäst i test

i samarbete med PriceRunner

I vårt test av skruvdragare har vi utsett den här till bästa budgetvalet. En borrskruvdragare på 18 V. Har ett vridmoment på upp till 48 Nm och ett maximalt varvantal på 1600 varv/minut. Klarar av de flesta situationer en hemmafixare utsätts och har ett mycket bra pris. Levereras med batteri och laddare samt en väska med de flesta tillbehör till borr och skruvning du kan tänkas behöva. Har en relativt låg vikt på 1,3 kilo och är bekväm att använda även under en längre stund.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Stark prestanda
 • Låg vikt och bekväm att använda

Nackdelar

 • Relativt lågt maximalt vridmoment på 48 Nm

 

4. BOSCH DIY IXO 5 – Liten skruvdragare bäst i test

i samarbete med PriceRunner

När vi har gjort ett test av små skruvdragare vinner den här modellen från Bosch. En mycket liten och smidig skruvdragare som passar utmärkt för dig som inte kräver en maskin med så hög kraft. Inbyggt batteri på 3,6 V och en maximal hastighet på 215 varv/minuter gör den utmärkt till att skruva ihop möbler exempelvis. Tar liten plats och är enkel att förvara. Du smidigt upp den med hjälp av micro-USB. Batteriet laddas inte ut när under förvaringen vilket gör att den alltid är redo att användas.

Fördelar

 • Mycket liten och smidig
 • Lågt pris
 • Laddas via mikro-USB

Nackdelar

 • Klarar inte av situationer som kräver högre kraft

5. DEWALT DCD709L2T – Bra & liten borrmaskin

i samarbete med PriceRunner

En relativt liten och smidig borr- och skruvdragare från DeWAHL som även har slagfunktion. Kolborstfri motor för hög prestanda och vridmoment på upp till 65 Nm vilket gör att den även klarar av tuffare material. Ställ enkelt in momentinställningarna fram på maskinen på klassiskt DeWAHLT-vis. Väger endast 1,2 kilo och är 175 mm lång vilket gör det till en av de populära varumärkets smidigaste skruvdragare.

Fördelar

 • Väger endast 1,2 kilo
 • Har slagfunktion
 • Mycket lång livslängd

Nackdelar

 • Lägre vridmoment än många andra skruvdragare från DeWAHLT.

Bra tänka på när du köper skruvdragare

En skruvdragare är en investering och bör därför vara ett genomtänkt köp. Den skruvdragaren som är bäst i test kanske inte är den som passar allra bäst för dig. Du behöver tänka på vilka situationer du kommer att använda den i och vilka egenskaper som krävs. Det finns ingen anledning att ha en skruvdragare som presterar högre än vad du behöver eftersom den då kommer kännas stor och klumpig. Men vet du att du exempelvis även kommer vilja kunna borra, krävs det att du väljer en tillräckligt kraftfull skruvdragare. Läs igenom vårt test av skruvdragare för att få en bra bild av vilka egenskaper varje produkt har att erbjuda. Här under listar ni några punkter du bör fundera på innan ditt köp.

Pris på skruvdragare

En skruvdragare bör som sagt ses som en investering, men det betyder inte att det behöver bli extremt dyrt. När det kommer till skruvdragare är det oftast så att maskiner med högre kraft kommer att ligga i en dyrare prisklass. Har du däremot inte behov av en riktigt kraftfull maskin kan du kolla på skruvdragare i de lägre prisklasserna. Läs dock gärna alltid test av skruvdragare för att se så att priset stämmer överens med prestandan av produkten.

Kvalitet

Du vill investera i en skruvdragare med lång livslängd så att du kan använda den under många åt framöver. Det är däremot viktigt att skilja på kvalitet och prestanda när det kommer till en sådan här produkt. En skruvdragare med lång prestanda kan vara av mycket god kvalitet, men lämpa sig bäst för mindre skruvarbeten. En skruvdragare av bra kvalitet ska ha ett handtag som klarar av en del stötar, samt ha en lång livslängd på motorn.

Varumärke

När det kommer till skruvdragare kan det vara en bra idé att välja ett känt varumärke, av flera olika anledningar. En anledning är att från kändare varumärken kan du ofta köpa reservdelar, exempelvis batteri och laddare. En annan anledning är att kända varumärken inom just detta område ofta levererar hög kvalitet. Exempelvis DEWAHLT är mycket kända, även inom hantverkarkretsar för att levererar riktigt bra maskiner. Bosch är också ett varumärke som är väl känt bland hemmafixare och har ofta tillräckligt bra maskiner till ett bra pris. Ska du köpa en serie av flera olika maskiner man ett varumärke där ett och samma batteri fungerar till alla maskiner vara ett bra val.

Prestanda

När du ska investera i din skruvdragare behöver du kontrollera vilken prestanda den har. Viktiga faktorer att läsa på om är hur starkt vridmoment maskinen har samt vad den maximala hastigheten, alltså varv per minut ligger på. Vill du kunna använda din skruvdragare till att borra med, krävs det en maskin med borrfunktion och tillräckligt hög prestanda.

Ergonomi och användarvänlighet

En bra skruvdragare ska vara enkel och bekväm att använda. Handtaget går gärna vara belagt med gummi för att inte riskera att glida i handen om du blir svettig. Du bör kontrollera maskinens vikt, en lättare maskin kommer att vara bekväm att använda en längre period. Dock är oftast maskiner med hög prestanda tyngre. Handtaget bör även vara ergonomiskt utformad och maskinen får gärna ha en LED lampa för bättre sikt.

Vanliga frågor om skruvdragare

Vad är skillnaden på en skruvdragare och en borrmaskin?

Skillnaden på en skruvdragare och en borrmaskin är att en skruvdragare oftast har ett lägre varvantal och högre vridmoment. En skruvdragare har oftast mer precisionsinställningar än en borrmaskin. Idag är det dock inte ovanligt att en skruvdragare även fungerar ett använda som borrmaskin till en del material. Dessa kallas för borrskruvdragare.

Vad betyder vridmoment?

Vridmoment innebär hur hårt du kan dra åt en skruv, och anges i Nm, alltså Newton Meter. Med ett högre vridmoment kan du dra åt en skruv väldigt hårt, vilket kan vara nödvändigt ibland. Det är dock viktigt att vridmomentet hos en skruvdragare går att ställa in. Använder du för högt vridmoment riskerar du att dra av skruvhuvudet på skruven.

Vad är en tryckluftskruvdragare?

Det är en skruvdragare som drivs av tryckluft istället för av ett batteri eller med en elsladd. För att använda den behöver du en luftkompressor. Det kan vara praktiskt om du har flera verktyg som drivs på tryckluft eftersom du då kan använda samma kompressor.

Hur många Volt bör en skruvdragare ha?

Det beror på vad du ska använda den till. En skruvdragare med 8 Volt klarar av att exempelvis skruva ihop möbler för hemmabruk. Med en skruvdragare på 18 Volt klarar du av de flesta uppgifter för en hemmafixare. En skruvdragare på 36 Volt klarar i princip alla situationer.

Sammanfattning/slutsats

En skruvdragare bör ses som en investering och du bör därför lägga en del energi på att hitta en som passar dig och dina förutsättningar. Det är viktigt att du funderar på vad du ska använda den till så att du kan välja en maskin med rätt prestanda. Undersök vridmoment, maximal hastighet och vikten på skruvdragaren. Läs gärna olika test av skruvdragare för att se vilka egenskaper olika produkter har.

I vårt skruvdragare test har vi utsett DEWALT DCD791P2KIT2 till vår vinnare. Vi anser att det är en skruvdragare som är bäst i test för att den klarar av de flesta situationer för en hemmafixare. Den har stark prestanda, lång livslängd, enkel att använda samtidigt som en inte känns överdriven på något sätt. DeWAHLT är dessutom ett mycket populärt märke bland dessa maskiner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen