Duschmunstycke bäst i test – Bäst duschset & duschslang 2024
Vem gillar inte att ta en lång varm eller, för all del, sval dusch? För att stunden i duschen ska bli så där härlig som du önskar är det emellertid viktigt att du väljer rätt duschmunstycke. Faktum är att det kan skilja en hel del i både komfort och vattenförbrukning mellan olika munstycken.

Därför har vi tagit fram de duschhandtag som är bäst i test så att du enkelt ska kunna hitta ett som passar dig bra. Genom att läsa våra recensioner kan du dessutom enkelt köpa ett duschmunstycke online och slipper därmed springa i butiker och leta.

Bäst duschmunstycken & duschhandtag 2024

Pris & lagerstatus presenteras i samarbete med Pricerunner

1. GROHE Sena Stick – Bäst i test

Söker du ett mer minimalistiskt och enkelt duschmunstycke? Då kommer du att gilla GROHE Sena Stick, en annan favorit från vårt duschhuvud test. Här får du ett duschmunstycke med mycket kraft trots ett litet format. Själva munstycket är minimalistiskt designat och kan närmast liknas vid en metallpinne, något som gör att det passar dig som gillar det stilrena.

Trots att detta duschmunstycke bara har ett strålmönster kommer du snart att märka att du får mycket duschmunstycke för pengarna. Hålen för strålarna är spridda över ett ganska stort område vilket gör att strålen blir bred och generös trots att formatet är litet.

Som många av GROHEs produkter har även detta munstycke ett smart antikalksystem så att du inte behöver oroa dig för en dusch tilltäppt av kalk. Vidare har munstycket också WaterGuide, ett smart system som gör att vattnet håller samma temperatur hela tiden. Kanske har du någon gång stått i duschen och överraskats av en iskall stråle? Då kommer det aldrig att hända igen om du väljer Sena Stick.

Det är också bra att veta att du inte behöver byta ut vattenslangen om du är sugen på detta munstycke eftersom det passar till alla de vanligaste vattenslangarna.

Fördelar

 • Liten och smidig design med generös stråle
 • Antikalksystem
 • Håller jämn temperatur med hjälp av WaterGuide

Nackdelar

 • Ingen vattenbesparing
 • Bara ett strålmönster
 • Finns bara i ett färgalternativ

2. FM Mattsson 9000E – Billigt duschmunstycke med mjuk stråle

Vill du ha ett duschmunstycke till lågt pris av hög kvalitet och dessutom få ett komplett paket med duschslang och packningar? Då är företaget FM Mattsson och deras modell 9000E 94751759 ett fantastiskt val. FM Mattsson har länge tagit fram duschmunstycken och blandare och är ett företag som verkligen borgar för kvalitet. Den här modellen är stilren, snygg och stabil utan onödiga krusiduller och funktioner.

Detta är en så kallad enstrålig handdusch, det vill säga att den inte har flera olika duschmönster att välja bland. För den som vill ha en stabil och rejäl dusch är den dock ett riktigt bra val och därför en favorit i vårt duschmunstyckestest. Munstycket är också utrustat med funktionen Eco Flow, en funktion som gör att du sparar vatten när du duschar och kan få ned vattenflödet till så lite som nio liter per minut.

Oroar du dig för att silen ska kalka igen? Då är det här ett bra val eftersom silen är kalkavvisande och gör att det inte samlas kalk som måste lösas upp med hjälp av starka medel. Kort sagt, vill du ha ett mer basic duschmunstycke som gör det det ska så är modellen 9000E 94751759 från FM Mattsson det du söker.

Fördelar

 • Komplett paket med packningar och slang
 • Vattenbesparande funktion
 • Kalkavvisande sil

Nackdelar

 • Har endast ett strålmönster
 • Finns endast i kromfärg

3. GROHE Power & Soul 130 – Snålspolat duschmunstycke med kraftig stråle

vi testar Grohe Power and Soul 130

I vår sammanställning är detta en av favoriterna när det kommer till de snålspolande duschhuvuden som vi testat. Trots att vattenåtgången faktiskt är mindre så är det något som är mycket svårt att känna när man väl står där i duschen. Faktum är att vattenflödet till och med kan upplevas som mer generöst än i ett traditionellt duschhuvud.

Precis som sitt lite större syskon har GROHE Power & Soul 130 hela fyra härliga strålmönster som kan kombineras. Dessa är Jet, GROHE Rain, Rain O2, och Bokoma Spray. Du kan alltså välja från allt mellan känslan att stå under ett porlande vårregn till att få en riktigt intensiv och kraftfull stråle.

Själva designen på duschmunstycket är mycket snygg med mjuka former och ett generöst duschhuvud. Ytbehandlingen består av GROHE Starlight, en glänsande kromad yta som endast behöver torkas av med en trasa för att bli blänkande ren.

Fördelar

 • Vattenbesparande funktion
 • Snygg och smidig design
 • Fyra olika strålmönster

Nackdelar

 • Finns endast i ett färgval
 • Möjligt att komma åt knappen för strålmönster av misstag
 • Kan upplevas krångligt med många olika strålmönster

4. Gustavsberg Square se – Duschmunstycke med slang

Vill du ha ett duschmunstycke som sticker ut i badrummet och dessutom ger en mycket generös duschstråle? Då bör du kika på duschmunstycket Gustavsberg Square. Här får du ett duschmunstycke med elegant och stilren design i form av ett fyrkantigt duschhuvud med ett bekvämt och rundat handtag. När vi gjorde vårt duschhuvud test var inte bara funktionen viktig, vi tittade även en hel del på designen och där kammar verkligen detta munstycke hem full pott.

När du väljer Square från Gustavsberg får du också hela tre olika strålmönster så att du enkelt kan välja den du känner för för tillfället. Munstycket har även en smart Easy Clean-funktion som gör att du inte behöver besväras av kalkavlagringar. Dessa torkas nämligen enkelt bort med hjälp av bara en trasa.

Även ytskiktet på munstycket är enkelt att rengöra då det består av blänkande krom. Med en mikrofibertrasa torkar du snabbt av det och återställer glansen igen om det blir smutsigt.

Det är också bra att veta att Gustavsberg är en av våra största tillverkare av badrumsinredning i Sverige, något som gör att det alltid är enkelt att komma över reservdelar eller få reparationer utförda.

Fördelar

 • Mycket snygg design
 • Hela tre strålmönster
 • Easy Clean-funktion som gör det enkelt att få bort kalk

Nackdelar

 • De generösa måtten på 325x130x53 kan göra att munstycket upplevs otympligt
 • Går ej att kombinera olika strålmönster
 • Inget medföljande väggfäste

5. GROHE Icon 150 duschset – Bra stort duschmunstycke

När vi började lista duschmunstycken som var bäst i test förstod vi ganska snabbt att GROHE är en spelare att räkna med. GROHE tar nämligen fram ett brett urval av högkvalitativa duschmunstycken med bra funktioner där GROHE Icon 150 verkligen inte är ett undantag. Anledningarna till att detta duschmunstycke blev en av favoriterna i vårt duschmunstycke test är många. Till exempel älskar vi den enkla och stilrena designen som passar i de flesta badrum. Vi tycker också mycket om GROHEs egna ytbehandling GROHE Starlight som ger en reptålig yta som är lätt att rengöra med bara en trasa.

GROHE Icon 150 passar dig som vill ha ett rejält duschmunstycke med några valmöjligheter. Här får du ett duschhuvud som mäter 150 millimeter och ger en rejäl stråle. Vidare har munstycket två olika strålmönster som du enkelt reglerar med en knapp på ovansidan. Dessa är Rain och Smart Rain. Även detta munstycke ingår i vårt snålspolande duschmunstycke test och har en vattenbesparingsfunktionen GROHE EcoJoy. Med hjälp av den kan du ta en härlig dusch utan att slösa på för mycket vatten. Du kan med andra ord spara en del på miljön genom att använda detta munstycke.

Vill du ha ett lyxigt duschmunstycke utan allt för många krångliga funktioner? Då är GROHE Icon 150 ett toppenval.

Fördelar

 • Generös storlek
 • Passar till de flesta duschslangar
 • Har ett vattenbesparingssystem

Nackdelar

 • Endast två strålmönster
 • Levereras utan väggfäste
 • Har ej snabbkoppling

Bra att tänka på när du köper ett duschmunstycke

Ett duschmunstycke är en förhållandevis liten detalj i badrummet, men ändå en av de viktigaste. Ingen står ut med ett munstycke med för svagt tryck, för hård eller för mjuk stråle särskilt länge. Stunden i duschen är en stund för avkoppling och egentid, därför är det viktigt att du satsar på ett munstycke som uppfyller dina behov. Det finns därför en rad saker som är viktiga att tänka på innan du slår till. Vi kommer att guida dig rätt i djungeln av duschmunstycken så att du enkelt kan hitta det som kommer att ge dig dina drömmars dusch om och om igen.

Duschmunstyckets kostnad & pris

Hur ska du egentligen tänka kring pris när du ska köpa ett duschmunstycke? I vårt duschmunstycke test har vi varit noga med att ta fram produkter som håller hög kvalitet, något som ofta avspeglas på prislappen. Det innebär emellertid inte att det inte finns riktigt bra munstycken till ett lägre pris. Ett bra tips är att läsa vårt test. Då kan du enkelt hitta ett munstycke av god kvalitet i en prisklass som passar dig.

Du får också räkna med att lägga ut lite mer pengar om du vill ha ett duschmunstycke med många funktioner, till exempel flera olika strålmönster och vattenbesparingsfunktion. Även om du kanske tycker att prislappen är lite hög är det viktigt att tänka på att ett bra duschmunstycke är en investering som du inte kommer att byta ut på många år. Det kan med andra ord vara motiverat att spendera lite mer pengar på det munstycke du verkligen vill ha snarare än att stå ut med halvdana duschar i åratal.

Varumärke & kvalitet

När du lagt ned pengar på ett nytt duschmunstycke är det viktigt att det håller länge. Du bör med andra ord titta efter munstycken som håller hög kvalitet. Där kan du få hjälp på traven genom att läsa vårt test.

Förr gjordes munstyckena ofta i metall, något som gör att många idag ryggar för de munstycken som är gjorda i plast och tror att de ska vara mindre hållbara. Då är det bra att veta att plasten faktiskt är mycket hållbar och har många fördelar. Dels blir inte munstycket så tungt att hålla i och dels är det mindre risk att du gör illa dig om du till exempel skulle tappa det.

Många munstycken idag har också olika smarta funktioner och knappar. Det är viktigt att läsa recensioner för att undersöka att munstycket verkligen håller hög kvalitet då det inte är helt ovanligt att dessa knappar ibland ramlar av på billigare modeller.

När vi skulle göra vårt duschhuvud test märkte vi ganska snart att marknaden formligen svämmar över av olika varumärken. Då kan det vara bra att veta att det är bra att välja munstycken från relativt kända varumärken, till exempel de som vi tagit upp i vårt test: FM Mattsson, Gustavsberg och GROHE.

Anledningarna till det är många. Om något skulle gå sönder är det till exempel lättare att få det reparerat eller att hitta reservdelar. De mer kända varumärken håller också ofta högre kvalitet på sina saker än vad små och udda märken gör. Ska du köpa ett nytt duschmunstycke är vårt råd att du vänder dig till tillverkare som du känner igen och som du vet tillverkar bra saker.

Vattenbesparing – Överväg snålspolade duschmunstycken

En funktion som blir allt mer vanlig är duschmunstycken som sparar in på vatten. Om du tidigare har testat ett sådant, kanske för flera år sedan, och tyckt att vattentrycket var alldeles för dåligt så råder vi dig att testa igen. Idag har nämligen teknologin utvecklats och det går knappt att märka att du duschar med en vattenbesparande dusch. En sådan är dock en mycket smart investering, både för dig och din plånbok och för miljön.

Tyvärr är vi i Sverige aningen bortskämda med att alltid ha rent vatten till hands, men det kan vara bra att tänka på att även vatten är en ändlig resurs. Med ett vattenbesparande duschmunstycke kan du fortfarande ta härliga duschar men ändå inte tära allt för mycket på vattenresurserna.

Välj munstycke efter hur du duschar

Har du tänkt på att olika människor duschar på olika vis? Vissa är bara i duschen i fem minuter, medan andra gillar långa och varma duschar. När du ska köpa ett nytt duschmunstycke är det därför viktigt att tänka på hur just du duschar så att du kan hitta ett munstycke som passar dig. För snabbduscharen är det bra med ett munstycke som erbjuder en kraftig stråle medan den som vill slappna av i duschen är betjänt av en mjukare stråle.

Det kan också vara härligt att ha flera olika strålmönster beroende på humör. En hårdare jetstråle kan vara skön att massera ömmande muskler med, medan en mjukare stråle som liknar regn är perfekt för avslappning. Gillar du att duscha länge är det en fördel om du väljer ett munstycke med vattenbesparingsfunktion.

Design

Det är också viktigt att tänka på att ditt duschmunstycke ska passa in designmässigt i ditt badrum. Välj därför ett munstycke i samma färg och stil som övriga blandare. På så sätt skapar du ett harmoniskt och lugnt intryck. Idag finns dessutom munstycken för de flesta olika stilar. Du kan hitta ett munstycke i gammaldags design men med moderna funktioner likväl som du kan hitta ett stilrent och minimalistiskt. Välj ett munstycke som matchar din övriga stil i hemmet.

FAQ – Vanliga frågor om duschmunstycken

Vilket duschmunstycke ska jag välja om jag har kalkrikt vatten?
Många har problem med kalkrikt vatten som skapar beläggningar och täpper igen duschmunstycket. Leta därför efter ett munstycke som har en avkalkningsfunktion, till exempel i form av nabbar i silikon eller gummi. Dessa gör att det blir enkelt att få bort kalk från ditt duschmunstycke.

Kan jag byta duschmunstycke och duschslang själv?
De flesta duschmunstycken passar bra till din befintliga duschslang och går enkelt att skruva fast själv med några enkla handgrepp. Det är alltså inget projekt du behöver anlita en rörmokare för att utföra. Det är vanligtvis en gängad anslutning som kan skruvas av och på med enkla verktyg. Se till att du köper ett munstycke som passar med den gänga som redan finns på din duschslang bara. Att byta duschslang är oftast en enkel process som du kan göra själv med grundläggande verktyg. Se till att stänga av vattentillförseln innan du byter slangen och använda teflonband eller liknande för att förhindra läckage när du skruvar på den nya slangen.

Vad kostar ett bra duschmunstycke & vilket är bäst?
Det bästa duschmunstycket beror på personliga preferenser och behov. Det finns olika typer såsom regnduschmunstycken för bredare vattenflöde, vattenbesparande munstycken för att minska vattenförbrukningen eller munstycken med olika strålmönster (t.ex. massagestrålar). Valet beror på önskad vattenflödeseffekt och komfortnivå. I vårt test har vi tagit fram riktigt bra duschmunstycken i flera olika prisklasser så att du enkelt kan hitta ett av hög kvalitet som passar din plånbok. Ofta är munstycken med fler funktioner dyrare än munstycken med färre. Utgå från dina behov och välj ett som passar dig.

Har alla duschslangar samma mått?
Nej, inte alla duschslangar har samma mått. Vanligtvis finns det standardmått för de flesta duschslangar, men det kan finnas variationer i längd och gänga beroende på tillverkaren eller modellen.

Hur gör man rent duschmunstycket?
För att rengöra ett duschmunstycke kan du använda en blandning av vatten och ättika för att lösa upp kalkavlagringar. Låt munstycket ligga i blöt i ättikslösningen under några timmar eller över natten och skölj sedan noggrant med rent vatten.

Hur vet man vilken duschslang man ska ha?
För att veta vilken duschslang du behöver bör du mäta längden på den befintliga slangen eller avståndet från duschmunstycket till duschen. Se även till att gängan på slangen passar med ditt duschmunstycke och vägganslutning.

Varför läcker duschslangen?
Duschslangar kan läcka av olika anledningar. Det kan bero på en defekt gänga, en spricka i slangen eller att anslutningen inte är ordentligt åtdragen. Ibland kan även kalkavlagringar orsaka läckage genom att blockera eller förstöra tätningsmaterial. Att byta ut en gammal eller skadad slangsats kan lösa problemet med läckage.

Sammanfattning

Slutligen vill vi säga att det är bra om du lägger lite eftertanke på ditt val av duschmunstycke, eftersom du troligen kommer att ha det i många år. Utgå från hur du brukar duscha och vad du tycker är viktigt när du gör ditt val. I vårt test hittade vi många munstycken av absolut toppkvalitet vilket gör att du enkelt kan hitta ett som passar just dig bland våra testvinnare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen