Så får du bort dålig lukt i badrummet! – Guide 2024

Dålig lukt i badrummet kan vara väldigt obehagligt och rent av motbjudande. Tyvärr är det något som de flesta råkar ut för någon gång i livet. Som tur är finns det flera knep du kan ta till för att lösa problemet. Du får även tips för hur du kan undvika dålig lukt i framtiden.

Oftast är det avloppet som luktar illa när det kommer dålig lukt från badrummet. Det brukar bero på att det fastnat smuts i röret som inte går bort. När du duschar fastnar hårrester och hudavlagringar i avloppet vilket gör att det frodas bakterier. Dessa kan i sin tur börja lukta om du har otur.

Få bort dålig lukt från avloppet i badrummet

Som tur är finns det många knep du kan ta till om du vill komma till bukt med den dåliga lukten i avloppet. Först bör du lokalisera den dåliga lukten och säkerställa att den verkligen kommer från avloppet. Sedan är det bara att sätta igång med följande steg:

Kontrollera avloppets vattenlås:

Om det luktar från avloppet i badrummet kan du först kolla vattenlåset. Skulle det vara fullt med smuts är det stor risk att det börjar lukta. Börja med att skruva bort låset och rengör noggrant. Använd gärna ett par plasthandskar för att skydda dina händer. Du kan även vädra samtidigt för att få bort den dåliga lukten snabbare.

i samarbete med PriceRunner

 

Använd ett bra rengöringsmedel

Nästa steg är att använda ett rengöringsmedel som tar bort avlagringar och eventuell kalk i avloppet. Läs alltid på förpackningen hur du ska göra innan du häller i det. Du kan även använda ättika vilket är ett mer klimatsmart alternativ. När du har låtit rengöringsmedlet verka kan du spola rent med varmt vatten under ett par minuter. Upprepa sedan dessa steg ett par gånger tills du inte längre känner någon lukt från avloppet i badrummet. Om inte ättika biter kan du investera i en lite starkare propplösare som motverkar dålig lukt.

i samarbete med PriceRunner

 

När det luktar avlopp i badrummet

Om vattenlåset på ett avlopp blir fyllt av smuts kommer det börja lukta väldigt illa. Med andra ord så gör det motsatt verkan. Vattenlåset hindrar avloppet från att lukta illa och ska hindra lukten att tränga upp i våra bostäder. Men skulle vattnet samla på sig en massa bakterier kommer det också börja lukta. Därför är det viktigt att du rengör och desinficerar vattenlåset med jämna mellanrum för att motverka dålig lukt i badrummet. Ett tips är att göra det varje gång du städar badrummet.

Andra tips vid dålig lukt i badrummet

Skulle du precis ha flyttat in i en ny bostad finns det risk att vattenlåset har torkat ut. I så fall hindrar det inte dålig lukt från att sprida sig i badrummet. Därför kan du börja med att skruva av vattenlåset och se efter om det är vattenfyllt. Då kan du även passa på att ta bort eventuell smuts som har fastnat där.

Om det fastnar mycket hår när du duschar är det en god idé att köpa en sil som fångar upp det mesta av hårstråna. Dels minskar risken för att bakterier frodas och dels rinner vattnet snabbare ner genom avloppet. Det är ett bra sätt av förhindra att det luktar avlopp i badrummet.

i samarbete med PriceRunner

 

Hur luktar mögel i badrummet?

Eftersom badrummet är ett våtutrymme finns det tyvärr en risk att det frodas mögel. Därför kan det vara bra att veta hur du känner igen mögellukt i badrummet. De flesta beskriver mögellukten som ganska stickande och frän. Det kan sitta både i väggar och i golven. Om du får mögel i ditt badrum har du förmodligen fått en fuktskada vilket bör åtgärdas så snart som möjligt. Känner du en unken lukt som du inte kan lokalisera bör du alltså få det undersökt direkt. Det kan krävas en mögelsanering för att få bukt med problemen.

Så undviker du mögel

Mögel luktar inte bara illa utan är också en hälsofara för alla boende. Därför är det viktigt att du gör allt du kan för att förhindra uppkomsten av mögel. Först och främst bör du hålla badrummet rent och skura regelbundet. Se till att du har bra ventilation och lämna aldrig blöta kläder på golvet. Om det finns några hål i din kakel eller klinkers bör dessa tätas så snart som möjligt. Annars finns det risk att fukt tränger in den vägen. Sist men inte minst ska du alltid vara uppmärksam på mögellukt och agera direkt om du känner någon sådan. Bor du i hyresrätt kan ett första steg vara att kontakta din hyresvärd för hjälp om hur du ska gå vidare och vem som ska åtgärda det.

När ska jag anlita en rörmokare eller hantverkare?

Om det luktar illa i badrummet kanske du funderar på vad som du kan göra själv och när du behöver ta hjälp. Skulle det till exempel röra sig om avloppet kan du testa de knep som vi gav dig i början av texten. Om det inte skulle hjälpa kan det vara problem som sitter längre ner i rören. I så fall är det läge för en rörmokare att komma och titta. Känner du dig inte bekväm med att hantera rör är det bättre att låta en rörmokare hantera detta.

Husmorstips för avloppet

Det finns flera husmorsknep du kan ta till om du till exempel vill få bort dålig lukt i toalettstolen. Det enda du behöver göra är att hälla i lite bikarbonat och låta det verka under natten. Sedan är det bara att spola på morgonen. Det går även bra med ättika om du inte skulle ha bikarbonat hemma. Om du gör detta cirka en gång i månaden får du en fräsch toalett som inte luktar. Det funkar även om du vill ta bort fula avlagringar.

Om du även vill fräscha upp lukten i badrummet kan droppa lite olja med kanel eller apelsin på ett par bomullstussar och lägga i en skål. Det kan du sedan ställa på en hylla eller under handfatet. Snart så kommer det sprida sig en härlig doft i hela rummet.

Rengör helst utan kemikalier

För miljöns skull är det bäst om du kan rengöra utan kemikalier så långt det är möjligt. Ibland behöver du inte ens rengöringsmedel utan bara döda alla bakterier med varmt vatten. Dock ska du aldrig hälla ner kokande vatten direkt ner i ett avlopp då det kan förstöra rören. Därför måste du först låta vattnet svala lite efter att det har kokat upp.

Handlar det om avloppet i duschen finns det ytterligare ett knep som du kan ta till. Börja med att hälla väldigt varmt vatten precis som vi beskrev ovan. Sedan kan du använda det som kallas för rensband eller rensspiral. Du hittar dessa hos de flesta byggvaruhus och de är perfekta om du vill kunna rensa lite längre ner i rören. Det kan även ta bort tvål- och schamporester som har fastnat längre ner.

Ventilationen kan också vara en orsak

Har du testat alla knep ovan och den dåliga lukten består kan det bero på dålig ventilation. Om du har stängda friskluftsventiler kan det skapa ett undertryck i din bostad. Då kan luften istället komma upp genom vattenlåset och avloppet vilket kan bidra till dålig lukt. Därför kan det vara bra att även dubbelkolla ventilation. Ett tecken på dålig ventilation är det är svårt att få upp ytterdörren. Det är också vanligt att det tjuter i dörren när du försöker öppna den. Det kan vara en sista åtgärd om du har problem med dålig lukt.

Tänk på förebyggande åtgärder

Det bästa är förstås om du kan undvika att den dåliga lukten uppstår redan från början. Därför är det viktigt att du håller rent och städar regelbundet i badrummet. Skura golven, handfaten och duschen eller badkaret med jämna mellanrum. Du behöver som sagt inte använda rengöringsmedel utan bikarbonat och ättika fungerar till det mesta. Glöm inte heller att rengöra vattenlåset i avloppet då det är den största boven. Om det börjar lukta illa i badrummet är detta det första du bör kolla.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen