Köksfläkt

Köksfläkt Bäst i Test – Top 7 bäst spisfläktar 2024

En köksfläkt finns till för att minimera matos i köket och finns i flera olika modeller. Designen på köksfläkten är förstås viktigt efter som den kommer ha en stor inverkan på kökets utseende. Men även funktionen är viktig och att hitta rätt köksfläkt är inte alltid så lätt. Inte nog med att de finns i olika kvaliteter, de finns också i olika varianter och modeller. Du behöver ha koll på kolfilter, vägghängd, bänkfläkt med mera. Vi har här gjort ett test av köksfläktar för att hjälpa dig hitta rätt produkt för dig.

Den köksfläkt vi har utsett till bäst i test är Smeg bänkfläkt. Den är mycket innovativ och nytänkande. Istället för att placera den ovanför spisen integreras den i bänkskivan och trycks upp när det är dags att använda den. Tar liten plats och ger ett minimalistiskt utseende. Passar dock endast med spishäll integrerad i bänkskivan.

Topp 7 bäst spisfläkt 2024


Pris & lagerstatus i samarbete med PriceRunner

1. Bänkfläkt Smeg – Köksfläkt 60 cm bäst i test

Den här bänkfläkten från Smeg är perfekt för det lilla köket, där det är viktigt att ta tillvara på det utrymme som finns. Den passar också utmärkt för dig som vill ha en minimalistisk design. Den installeras i bänkskivan bakom spishällen, och trycks ner i bänkskivan när den inte används. Eftersom den befinner sig i samma höjd som spisen fångar den effektivt upp både matos och vattenånga. Fläkten har fyra olika hastigheter, 24 timmars filtreringsfunktion och automatisk avstängning. 60 cm bred.

Fördelar

 • Är mycket yteffektiv
 • Minimalistisk design
 • Effektiv så den befinner sig nära kärlen på spisen

Nackdelar

 • Passar endast med spishäll integrerad i bänkskivan

2. Witt Köksfläkt 80 cm – Vertikal köksfläkt bäst i test

En mycket modern köksfläkt med minimalistisk design. Placeras på väggen ovanför spisen och har en bredd på 80 cm. Tillverkad i rostfritt stål och glas och är helt svart. Fläkten har fyra olika hastigheter som du enkelt styr via en touch display. Utrustad med timer och automatisk avstängning. Det här är en vertikal köksfläkt med vändbart utsläpp.

Fördelar

 • Minimalistisk design
 • Automatisk avstängning
 • Fyra olika hastigheter

Nackdelar

 • Delar tillverkade i glas som är ett skört material.

3. CYLINDA CYL-9004458 – Vägghängd köksfläkt bäst i test

En klassisk vägghängd köksfläkt i form av en kåpa. Snygg vit färg vilket gör att den ger ett diskret utseende emot en vit kakelvägg. En fläkt som passar bra i ett normalt stort kök, och placeras på väggen ovanför spisen. Passar både till fristående spis och till integrerad spishäll. Fläkten kan användas utan utblåsningskanal om du köper till ett kolfilter. Tre olika hastigheter samt inbyggd timer.

Fördelar

 • Klassiskt utseende
 • Fungerar med kolfilter
 • Enkel användning

Nackdelar

 • Vit färg samlar lätt damm i köket

4. SIEMENS LC67QFM50 IQ300

En klassisk vägghängd köksfläkt men i en något modernare tappning. En relativt stor köksfläkt som passar utmärkt i ett lite större kök. Fungerar med kolfilter om du saknar utblåsningskanal. Fläkten har tre normala hastigheter samt ett intensivläge. Tillverkad i rostfritt stål och fettfilter i metall som enkelt kan diskas för att hålla rena. Inbyggd belysning med två stycken LED lampor.


Fördelar

 • Snyggt utseende med rostfritt stål
 • Fungerar med kolfilter
 • Har ett intensivläge

Nackdelar

 • Är relativt stor

5. Gorenje W9TB Vertikal fläkt – Köksfläkt 90 cm bäst i test

En vertikal köksfläkt i vårt test från Gorenje till ett mycket bra pris. Snygg och modernt designad i svart. Placeras på väggen ovanför spisen och är 90 cm bred. Fläkten har tre olika hastigheter som regleras via ett elektronisk reglage. Tillverkad i målat rostfritt stål, vilket gör den hållbar och enkel att hålla ren. Har en inbyggd LED lampa.

Fördelar

 • Snygg vertikal design
 • Lågt pris
 • Enkel att hålla ren

Nackdelar

 • LED lampan är inte utbytbar

6. BOSCH DWP64BC60 Serie 2 – Bäst billig köksfläkt

Ytterligare en klassisk vägghängd fläktkåpa i vårt köksfläkt test. Den här fläkten från Bosch säljs till ett mycket bra pris och är bra för dig som säker en bäst i test köksfläkt till ett rimligt pris, men med hög kvalitet. Tillverkad i rostfritt stål med en snygg, mattsvart färg. Tre olika hastigheter som enkelt styrs via tryckknappar. Går att använda med kolfilter. Två inbyggda LED lampor ger en bekväm belysning.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Snygg mattsvart färg
 • Enkel styrning av hastigheten med tryckknappar

Nackdelar

 • Mycket enkel design

7. Eico Ecoline X – Bäst utdragbar köksfläkt

En klassisk utdragbar köksfläkt till ett mycket lågt pris. Passar utmärkt till dig som som vill ha fläkt med bra funktion och lågt pris, men bryr dig mindre om designen. Kan användas med kolfilter och passar därför till de flesta kök. Fläkten kommer med energisparande LED-belysning. Den startas enkel genom att du drar ut den och bör med fördel startas några minuter innan du börjar med matlagningen.

Fördelar

 • Lågt pris
 • Passar i de flesta kök
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Mycket enkel design

Bra att tänka på när man köper köksfläkt

Det är viktigt att göra ett genomtänkt beslut när du ska köpa din köksfläkt. Inte nog med att det är viktigt att den faktiskt gör ett bra jobb, och effektivt filtrerar bort os och ånga vid matlagning, den ska också vara snygg. Köksfläkten kommer att synas i köket och det är viktigt att du trivs med den. Hittar du en design du tycker är snygg kan du gärna läsa ett köksfläkt test för att se så att den även fungerar effektivt. I vårt test av köksfläkt finns det några punkter vi vill lägga lite extra vikt vid.

Pris på köksfläkt

Priset på din köksfläkt är förstås mycket viktigt. Priset är inte alltid direkt kopplat till kvaliteten. Däremot får du räkna med att lägga dig i en högre prisklass om du vill ha en fläkt med unik design eller speciella funktioner. En vanlig vägghängd köksfläkt är oftast mest prisvärd medan en bänkfläkt eller frihängd takfläkt kan vara dyrare, trots att själva fläktfunktionen inte är bättre. Ha detta i åtanke när du väljer vilken priskategori du vill titta på.

Kvalité

Kvalitén på fläkten är tillsammans med designen det allra viktigaste. Att köpa en köksfläkt som inte effektivt tar bort matos och vattenånga kommer göra att du ångrar ditt köp. Vi rekommenderar att du hellre väljer en enklare modell med en bra kvalitet om din budget är låg. Den ska helst ha flera olika hastigheter, men allra viktigaste är att sugen i den fungerar riktigt bra.

Varumärke

Självklart ska du inte bli allt för fast vid vilket varumärke din köksfläkt har. Den behöver inte vara från samma varumärke som övriga vitvaror om du inte önskar. Gorenje är ett varumärke som är känt för att tillverka snygga, men prisvärda vitvaror och bra kvalitet. Därför hittar du många köksfläktar från dem i vårt test. Har du en högre budget finns det varumärken med mycket hög kvalitet men som också levererar en mer unik degin. Smeg är ett exempel.

Typ av fläkt

Det här är mycket viktigt, eftersom du måste välja köksfläkt utifrån vilken typ av ventilation du har i ditt hem. Idag är det praktiskt då många köksfläktar går att anpassa till olika typer av ventilationer. Om du bor i lägenhet är det vanligast att du behöver ha en kolfilterfläkt, eftersom utsuget oftast är ihopkopplat med övriga lägenheter. Men kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening för att få rätt information.

I villa brukar du kunna ha en utsugsfläkt. Men typ av fläkt innebär också var placeringen av fläkten kan ske. Har du en köksö med en spishäll kan du exempelvis inte ha en vägghängd fläkt. Istället måste du då satsa på en frihängd, takhängd eller bänkfläkt.

Vanliga frågor om köksfläkt

Vilken typ av köksfläkt ska jag ha?

Det beror på vilket ventilationssystem du har. I lägenhet är det vanligt att behöva ha kolfilterfläkt medan i hus brukar en utsugsfläkt fungera bra. Bor du i lägenhet bör du alltid ta reda på information från hyresvärd eller bostadsrättsföreningen om vad som är tillåtet.

Går det att rengöra en köksfläkt?

Ja, absolut du bör rengöra den regelbundet. Du brukar kunna rengöra både filter och fläktgaller. Läs igenom instruktionerna för just din köksfläkt.

Vad är en kolfilterfläkt?

En en kolfilterfläkt finns ett filter med aktivt kol som filtrerar luften. Den återcirkulerar sedan tillbaka till köket.

Hur stor ska köksfläkten ska man ha?

För att effektivt kunna fånga upp allt matos och vattenånga bör den bara något bredare än din spis.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen