ta bort en bärande vägg

Hur vet man om en vägg är bärande? – Så hittar du bärande vägg

Oavsett om du är insatt eller inte i bygg- och hustermer så har du säkert hört talas om bärande väggar. De är oerhört viktiga för en konstruktion och det kan få katastrofala följder om de tas bort eller ändras. Det gäller att undersöka med omsorg vilka väggar som är bärande och det räcker inte med att knacka på dem för att ”höra” vad det är för sorts vägg.

En regelsökare som även fungerar som en kabelsökare kan hjälpa dig hitta reglar och utesluta att det går kablar i väggen du ska riva. En sådan sökare är Bosch Universal Detect. Men att använda en avancerad regelsökare räcker inte för att ta reda på om väggen är bärande eller ej. Men det finns vissa saker du kan titta efter för att på så sätt lättare kunna avgöra vad det är för vägg du handskas med.

Flera delar bidrar till att byggnader står kvar

Jordens dragningskraft gör att allt i en byggnad hela tiden strävar nedåt. En byggnad har en inneboende dödslängtan skulle det kanske kunna benämnas. För att inte hus ska rasa behöver de byggas så tyngden fördelas jämt över hela byggnaden. Bärigheten sitter i:

  • takstolarna
  • bjälklagen
  • ytterväggar
  • vissa innerväggar
  • trapphus
  • murstock

Tillsammans bildar de stommen till konstruktionen som gör att ett hus kan uthärda väder och vind. Genom århundranden står de kvar och skyddar dess invånare.

Olika väggar har olika funktioner

Det finns olika sorters väggar. Skiljeväggar, avstyvande och bärande väggar. Skiljeväggars syfte är att dela av och göra rum. Den enda tyngd den ska bära är sin egen. Sådana väggar är det inga problem att ta bort eller flytta.

Avstyvande väggar bidrar till stabilitet. De är inte lika väsentliga som bärande väggar men är viktiga för helheten och ska hanteras därefter. Det finns en tanke med att de står där de står och den har inte bara med avdelning av rum att göra.

Bärande väggar är oumbärliga och stödjer konstruktionen. De bär en tyngd som ett golv eller ett tak, eller ett helt hus. Därför är det väldigt viktigt att ta reda på vad det är för sorts vägg och vilken funktion den har innan du funderar på att ta bort eller flytta den!

Tveka inte att ta hjälp

Om du är det minsta osäker på vad det är för sorts vägg ska du anlita ett byggföretag eller någon annan behörig person. Det är alldeles för viktigt för att chansa och kan bli väldigt dyrt och farligt om du gör fel.

Kanske har du möjlighet att undersöka hur väggen ser ut inuti utan att behöva riva den totalt. Går det att öppna upp en del som du kan återställa om så blir nödvändigt? Eller att du öppnar upp men inte river något.

Är det en bärande konstruktion som du vill ersätta med en annan lösning är det viktigt att det görs på ett korrekt sätt. Så våga fråga, inga frågor är för dumma när det gäller så viktiga saker som om ett hus ska stå eller falla.

Hur vet man om det är en bärande vägg

Det bästa sättet att ta reda på vilka väggar som är bärande är att titta på ritningen över huset eller lägenheten. Finns det inga ritningar på ditt hus kan du eventuellt hitta dem hos byggnadsnämnden i den kommun du bor.

Om det inte finns några ritningar kan du själv prova att undersöka vilka väggar som är de bärande. Har du tur eller är skicklig kan du se det och då behöver du inte fundera eller ta in hjälp.

Hur vet man om en vägg är bärande i en lägenhet

Bor du i lägenhet får du kontakta bostadsrättsföreningen, ägaren till lägenheten eller hyresföretaget. Dels för att ta reda på om du får ta bort eller flytta en vägg – men också för att ta reda på vilka väggar som är bärande. Ska du göra ingrepp i en bärande konstruktion måste du ha tillstånd från styrelsen om du bor i en bostadsrättsförening. De har inte rätt att neka dig ombyggnaden enligt bostadsrättslagen om det inte innebär skada eller olägenhet för föreningen.

Hur vet man om en vägg är bärande i ett hus

Ytterväggar är oftast bärande och ska du göra något ingrepp i dem som en dörr eller fönster så måste du se till att det görs på ett sätt som är godkänt och rätt.

Börja på våningen längst ned närmast betongplattan. Har huset källare är det där du kan börja. Bärande väggar går direkt ned i betongfundamentet. Av uppenbara skäl bör inte dessa väggar tas bort. Ett annat tips är att bärande väggars tjocklek också oftast är större än väggar som bara bär sig själv.

Tjocka trä eller metallstycken är balkar som kan sträcka sig över flera våningar. Så nästa steg är att gå en trappa upp (om det finns flera våningar) och se om det är en vägg på samma ställe som på våningen nedanför. Går det att följa väggarna i en linje rakt upp i huset är det troligen väggar som bär på mycket tyngd. Är det däremot en tom yta på våningen ovanför så är risken mindre för att väggen är bärande.

För att fördela tyngden av ett hus så måste konstruktionen vara jämt fördelad. Det innebär att de bärande väggarna troligen finns centralt in mot huset. Tillsammans med ytterväggarna skapar de en jämn fördelning av trycket från husets konstruktion.

Stödbalkar kan döljas eller maskeras av en vägg eller en pelare

Inre bärande väggar kan innehålla husets viktiga stödbalkar. För att det ska finnas plats för balken i väggen behöver den vara ganska tjock. Det kan till och med vara så att det är en del av väggen som är extra tjock eller utformad som en pelare eller kolonn. Något som ser ut som en i vissa fall konstig prydnad kan vara ett sätt att dölja en viktig balk.

Det är inte alltid som fantasin fungerar fullt ut och en till synes meningslös byggnation kan vara viktigare än du tror. Så innan du tar bort den fåniga grekiska kolonnen, glöm inte att kolla om den innehåller något viktigt!

Tjockleken på väggen kan visa hur viktig den är

En bärande väggs tjocklek måste vara ganska ordentlig för att orka bära tyngden. Troligtvis är den 100 mm eller mer. Avstyvande eller bärande väggar är oftast gjorda av tegel, betong eller lättbetong. Är väggen väldigt tunn eller gjord av lättare material som till exempel gipsskivor så är den sannolikt inte bärande.

Leta efter synliga tecken på konstruktionen

Källare och vind är bra ställen att leta efter bärande väggar. I dessa utrymmen brukar det vara lättare att se hur konstruktionen av huset är uppbyggd eftersom det brukar finnas mer fria och öppna ytor. I resten av huset är allt oftast inbyggt och dolt för att det ska se bra ut. Men stödjande konstruktioner kan också vara synliga och designade för att både pryda och vara funktionella.

Om takstolar eller annat vilar mot en vägg är det en tydlig indikation på att det då är en bärande vägg. Detsamma gäller med en vägg som är parallell med takåsen. Den har troligen till uppgift att stötta takstolar eller bjälklag.

Se upp med om- och tillbyggda hus

Gamla hus som har byggts om- och framförallt byggts till i omgångar, kan vara svåra. Hur vet man då vilka väggar som är bärande? Det som tidigare har varit en yttervägg kan i den nya utformningen vara en innervägg. Då har den ingen logisk placering längre, som mot mitten av huset eller liknande. Den kan till och med vara placerad bredvid en annan bärande vägg. Så har ditt boende byggts om i omgångar, ta det i beaktande när du letar efter bärande väggar.

Kan man ta bort en bärande vägg

Det kan gå att ta bort en bärande vägg om den ersätts med en balk. Ska du göra det måste du dock vara helt säker på vad du gör eller anlita experthjälp! Ska en bärande vägg rivas och ersättas med annat alternativ, måste konstruktionen stöttas upp i väntan på den nya byggnationen. Chansa aldrig på att ”det går nog bra” för då kan hela huset rasa ihop om du har otur. Det räcker med andra ord inte med att ta en korslaser och sätta igång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen