kaminfläkt bäst i test

Kaminfläkt bäst i test – Bäst fläkt till kamin 2024

Fläkt till kamin bäst i test 2024

Med stigande elpriser letar många efter alternativa sätt att effektivt värma upp sina bostäder. Den som är har en kamin hemma kan värme upp huset med hjälp av ved och eld. Nackdelen med denna typ av uppvärmning är att värmen tenderar att bli lokal men kan lätt åtgärdas med en kaminfläkt. En kaminfläkt är en fläkt som monteras ovanpå kaminen för att sprida värmen som produceras av kaminen.

Det finns två typer av kaminfläktar:

  • Värmedrivna kaminfläktar: Snurrar med hjälp av värmeenergin från kaminen. 
  • Batteridrivna kaminfläktar: Drivs drivs med el och därmed ej beroende av kaminens värme. 

I denna artikel tittar vi på värmedrivna kaminfläktar och har samlat de fem mest populära kaminfläktarna 2024.

1. Sunwind Neat 864 - Bästa kaminfläkten

Sunwind Neat 864 har blivit utsett till den bästa kaminfläkten i flera olika test – och vi förstår varför. Det här är en mycket kraftfull kaminfläkt som är helt värmedriven. Den är effektiv och fördelar värmen i rummen jämt och behagligt. Den mycket enkel att använda, allt du behöver göra är att ställa den ovanpå kaminen.

En av personerna som köpt produkten skriver: ”Väldigt tyst, du märker inte när den startar”. Baserat på omdömen från 10st verifierade köpare hos Bauhaus får produkten betyget 9,5 av 10 – Majoriteten av recensionerna skrivet att produkten gör det den ska och flera hävdar att den presterar över förväntan. 

Fördelar
– Mycket effektiv
– Tystgående

Nackelar
– Kräver högre temperatur än en del andra värmedrivna fläktar
– En aning dyrare än övriga fläktar i listan

2. Vastbo kaminfläkt - Bästa billiga kaminfläkten

Vill du ha en riktigt prisvärd kaminfläkt, som också fungerar, är den här modellen från Vastbo ett bra val. För bara några hundralappar får du en värmedriven kaminfläkt som effektivt fördelar värmen från din kamin. Den är liten och diskret, samt att den lilla motorn gör den mycket tystgående. En mycket bra fläkt för det lite mindre rummet. 

Fördelar

– Mycket lågt pris
– Tystgående
– Liten och diskret

Nackdelar

– Kan upplevas lite för svag i stora rum

3. Kaminfläkt VidaXL - Låg starttemperatur

Den här värmedrivna kaminfläkten från VidaXL har en låg starttemperatur jämfört med andra kaminfläktar i samma prisklass. Optimal arbetstemperatur går från 70°C till 350°C. Ett spann som många andra fläktar inte klarar av. Den har fyra roterande bland och en riktigt snygg och modern design. 

Fördelar

– Låg starttemperatur
– Brett span för optimal arbetstemperatur
– Snygg och modern design

Nackdelar

– Inte tillräckligt effektiv i lite större rum

4. Rubicson Stove Fan - Snyggaste kaminfläkten

Eftersom kaminfläkten troligtvis kommer att stå framme i vardagsrummet större delen av vinterhalvåret är det såklart viktigt att den är snygg och passar in i resten av inredningen. Rubicson Stove Fan är riktigt snygg, och kommer inte vara störande för ögonen. Såklart är den inte enbart snygg utan även effektiv och sprider jämn värme i rummet. Arbetstemperaturen startar redan på 60°C. 

Fördelar

– Riktigt snygg design
– Arbetstemperaturen startar på 65°C
– Bra pris

Nackdelar

– Något begränsad effektivitet 

Hur fungerar en värmedriven kaminfläkt?

En kaminfläkt är mycket enkel att användas och kräver ingen installation. Allt du gör är att ställa den på en varm yta på din kamin. Den är sedan självgående av värmen som kaminen ger ifrån sig. Fläkten som är tillverkad av någon slags metall utnyttja det som kallas för Peltiereffekten, principen bygger på termoelektricitet. 

När fläkten ställs på den varma kaminen kommer den alltså automatiskt att börja snurra, på så sätt sprids värmen i rummet bättre än om du endast har själva kaminen. 

Kaminfläkt som inte är värmedriven

Det finns även en del kaminfläktar som inte är värmedrivna, utan behöver el eller batterier. En del värmedrivna fläktar kan även anslutas till elförsörjning, på så vis kan den börja användas även vid lägre temperaturer. 

Vad ska jag tänka på när jag köper en kaminfläkt?

Värmedriven eller inte?

Det absolut första du bör tänka på är förstås om du ska ha en värmedriven kaminfläkt eller om du vill ha en modell som behöver annan strömförsörjning. 

Effektivitet

Du bör jämföra effektiviteten på de olika kaminfläktarna. Luftflöde per timme brukar så i beskrivningen och är det bästa jämförelsemåttet på effektiviteten mellan olika fläktar. Ju större rum som ska värmas upp desto högre effektivitet kommer du att behöva. 

Start- och arbetstemperatur

För att fläkten ska kunna arbeta krävs det att kaminen har en viss yttemperatur. Vilket spann på arbetstemperatur skiljer sig mellan olika fläktar. Såklart är det mest effektivt att ha så låg starttemperatur som möjligt och så brett spann som möjligt på arbetstemperaturen, men med det följer också oftast ett högre pris. Du kan behöva mäta yttemperaturen på din kamin för att få en bra uppfattning om vad du behöver. 

Prisklass

Hur mycket är du beredd att lägga på en kaminfläkt? Det finns många fläktar i en lägre prisklass som är väldigt bra, men vill du ha en med hög effektivitet kan du behöva titta på de lite högre prisklasserna. 

Design

Tänk på att fläkten kommer att stå framme hela tiden och därför kan designen vara viktigt. Idag är de flesta kaminfläktar små, snygga och diskreta. Men det kan såklart ändå vara värt att fundera ett extra varm på vilken design som passar in i ditt hem. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen