Infraröd bastu bäst i test

IR bastu bäst i test – Bäst infraröd bastu hemma 2024

IR bastu bäst i test 2024

En infraröd bastu, även kallad infrabastu eller IR bastu, är en lågtemperaturbastu. Den kan användas av alla, även personer som på grund av högt blodtryck eller av andra hälsoskäl inte kan vistas i en vanlig bastu. Dessutom går det mycket snabbt att värma upp den och den förbrukar inte särskilt mycket energi.

I takt med att allt fler fått upp ögonen för IR-bastuns hälsofördelar har utbudet på marknaden ökat. I dag finns det flera olika produkter som lämpar sig för hemmabruk. De är lätta att montera ihop själv hemma, men det går såklart även att anlita någon för jobbet. Det finns många olika storlekar som passar både i hus och lägenhet. Här hittar du tips och information om infrabastu. Vi har även recenserat olika produkter på marknaden och utsett vilken infrabastu som är bäst i test.

Topp 5 bäst IR bastu hemma 2024

Priser & lagerstatus presenteras i samarbete med PriceRunner

1. Harvia Radient – IR bastu bäst i test

Harvia är världsledande tillverkare när det kommer till bastuaggregant. Men de har lyckats riktigt bra infraröd bastu. Harvia Radiant är en infraröd bastu som rymmer tre personer. Det är en infraröd bastu som är enkel och smidig att installera, och den behöver inte stå i ett badrum eftersom du inte använder vatten i den.

Tydliga monteringsanvisningar medföljer och ingen speciell installation behövs. Allt du behöver är utrymmet samt ett vanligt eluttag. Du kan alltså installera den helt på egen hand, utan att kontakta elektriker.

Insidan är klädd med träpanel och har en bekväm bänk att sitta på. Här kan du dagligen koppla av och njuta av alla de goda effekter infraröd bastu ger. Du behöver ha en lägsta takhöjd på 201 cm för installation. Bredd plus djup är 120×105 cm. Den är alltså något större än många andra modeller, men det är också det som gör att den rymmer hela tre personer.

Fördelar:
– Rymmer tre personer
– Kan installeras i de flesta utrymmen
– Tydliga monteringsanvisningar medföljer

Nackdelar:
– Tar relativt stor plats

2. Bastu Tylö Tylösand T810H – Bäst liten IR bastu

Tylösand T810H från Tylö är en smidig och användarvänlig IR bastu perfekt för den som vill njuta av en bastuupplevelse men har begränsat utrymme. Denna smidiga och kompakta bastun rymmer en person åt gången och passar perfekt i trånga utrymmen där traditionella bastulösningar inte får plats.

Tylösand T810H har flera avancerade funktioner och är utrustad med en manöverpanel med Wifi-mottagning, vilket möjliggör fjärrstyrning av bastun via din mobiltelefon. Perfekt för att starta bastun utan att behöva vara fysiskt närvarande. Dessutom har den två Bluetooth-högtalare för den som vill lyssna på musik/podd samtidigt som den bastar. Den totala effekten på 1450 W och bastun når som högst maxtemperaturen på 50°C.

Fördelar:
– Tar minimalt med plats i hemmet, perfekt för trånga utrymmen
– Wifi högtalare samt Fjärrstyrning via röst/app
– Låg energiförbrukning

Nackdelar:
– Endast en person får plats

3. Infraröd bastu Vasta 2 personer

En infraröd bastu är helt klart en investering som kostar en del, men de finns absolut i olika prisklasser. Den här infraröda bastun från Vasta för 2 personer har ett riktigt bra pris. Trots sitt låga pris är den tillverkad av högkvalitativa material, och fungerar riktigt bra.

Värmarna i den infraröda bastun från Vasta är kolvärmare, som är kända för att vara säkra, effektiva och milda. Trots det ger de ändå tillräckligt med intensitet för att du ska kunna få ut alla de goda effekterna en IR-bastu ger.

Bastun är utrustad med LED-lampor som ger ett behagligt sken samt bluetooth som gör att du kan lyssna på musik samtidigt som du bastar. Precis som andra infraröda bastun är den enkel att installera och kan stå i vilket utrymme som helst.

Fördelar:
– Mycket prisvärd
– Behaglig LED-belysning
– Inbyggda bluetooth högtalare

Nackdelar:
– Manöverpanelen känns lågbudget

4. Infraröd bastu Radian Health Portabel

Även om en infraröd bastu kan placeras i vilket utrymme som helst är det inte säkert att alla har plats för en fast installation. Det här är en portabel infraröd bastu från Radian Health, som du enkelt kan vika ihop när den inte används. Det innebär att medan du använder den kan den exempelvis vara placerad mitt i vardagsrummet. När du är klar, viker du ihop den, lägger den i sin förvaringsväska och lägger in den exempelvis i förrådet eller en garderob.

I den här IR-bastun sitter du inte med hela kroppen, utan huvudet och armarna kommer att sticka ut. Det innebär att du i teorin kan göra annat med händerna medan du bastar. Trots att du inte sitter i bastun med hela kroppen är effekterna lika goda som i en IR-bastu med fast installation.

En stol som du kan sitta på medföljer. Just den här modellen passar bäst till dig som är max 180 cm lång, är du längre finns det en större modell som i så fall är rekommenderad.

Fördelar:
 Plockas undan när du inte använder den
 Perfekt när du inte har plats med fast installerad IR-bastu
 Låter dig andas frisk luft eftersom huvudet är utanför bastun

Nackdelar:
 Kräver montering varje gång du ska använda den
– Inte lika stabil som en fast installerad IR-bastu

5. MaXXwell Nimba 21000W

Denna bastu från MaXXwell kombinerar kvalitet och elegans med rik funktionalitet. Bastun är tillverkad av FSC-certifierat Hemlock-trä och har vitlackerad faner på utsidan vilket ger den en modern design som skiljer sig från många andra modeller på marknaden (som oftast har träpaneler på utsidan). Från sidan är det ej uppenbart att det är en bastu vilket gör den till ett passande val för dem som önskar placera en IR-bastu i exempelvis sovrummet utan att den sticker ut allt för mycket.

Med en höjd på 195 cm, bredd på 150 cm och djup på 105 cm finns det gott om utrymme för avkoppling för upp till tre personer. Tack vare interna och extern display är det enkelt att hålla koll på temperaturen både när du är i bastun och när du väntar på att den ska värmas upp. Nimba 2100W är mycket enkel att installera och allt som behövs är ett vanligt eluttag.

Fördelar:
– Diskret/modern design
– Integrerad vitfärgade läslampan
– Möjlighet att koppla in högtalare via Bluetooth
– Ryggstöd för extra komfort.

Nackdelar:
– Få designalternativ

Bra att tänka på när du köper en infraröd bastu

En infraröd bastu är ett dyrt köp och därför är det viktigt att göra ordentlig research innan du köper en. Det finns många olika modeller, storlekar och funktioner och därför bör du noga tänka igenom ditt behov först.

Priset

En IR-bastu kan kosta många tiotusentals kronor och därför bör du fundera på din budget. Om du har en viss prisnivå i åtanke kan det förenkla beslutsprocessen. Tänk på att en bastu med fler funktioner, framför allt om det är en 2-i-1-modell, ofta kostar mer. Men kom också ihåg att dyrare är inte nödvändigtvis bättre.

Modellen

När du ska köpa en IR-bastu måste du besluta om vilken modell du vill ha. Det finns modeller som endast har infraröd bastu och det finns 2-i-1-modeller som har både IR och ”vanlig” bastu. 2-i-1 passar dig som vill få ut så mycket som möjligt av ditt bastubad. Du bör även fundera på om du vill ha en hörnmodell eller inte.

Storleken

Storleken är såklart mycket viktig när du ska köpa en bastu. Vilken storlek som är bäst för dig beror på hur mycket plats du har hemma samt hur många som ska få plats i bastun samtidigt. Det vanligaste är en bastu som rymmer 2-3 personer, men det finns allt ifrån en IR-bastu för endast en person till så stora som för cirka sex personer.

Användarbetygen

Det är alltid en bra idé att titta på användarrecensioner och betyg för att bilda dig en bättre uppfattning om vad andra kunder tycker om bastun. Användarbetyg i kombination med våra recensioner i det här testet bör ge dig ett bra beslutsunderlag när du ska köpa en infraröd bastu.

Funktionerna

Olika modeller har olika funktioner. Fler funktioner innebär oftast ett dyrare pris. Några vanliga funktioner för en IR bastu är följande:

 • Färgbelysning
 • Musikanläggning, FM-radio/AUX-switch
 • Luft-joniserare
 • Kombination av duschkabin
 • Styrenhet för reglering av temperatur- och tidsinställningar

Forskning om infraröd bastus för & nackdelar

Infraröda bastur (IR-bastur) har fått en del uppmärksamhet på senare tid för sina påstådda hälsofördelar så som möjligheten att sänka blodtryck, kolesterolvärden, behandla hjärtsvikt och minska problematik kopplat till depression och utmattning.

Enstaka studier på att IR-bastu kan vara effektivt vid behandling av kronisk smärta och utmattning. Forskning kring infraröda bastur (IR-bastur) visar på olika potentiella hälsoeffekter och terapeutiska användningsområden. En studie indikerar att IR-bastur kan vara lämpligt vid behandling av kronisk smärta. Vidare har värmeterapi i form av bastusessioner i kombination med andra former av terapi visat sig lindra depression. Detta indikerar att bastuanvändning kan utgöra ett komplement till ordinarie behandling av vissa mentala hälsotillstånd.

Inga av studierna inom området anses dock utgöra tillräckligt med underlag för att några definitiva slutsatser ska kunna dras och vår research har alltså landat i att det krävs mer forskning inom området för att med säkerhet kunna säga något om hur användning av infraröd bastu påverkar vår hälsa.

Vanliga frågor om infraröd bastu

Vad är en infraröd bastu?

En infrabastu är en lågtemperatur-bastu som värms upp med infraröd värmestrålning. En vanlig bastu värms upp med vatten som omvandlas till varm ånga. IR bastun är en torrbastu som värmer upp insidan av kroppen och ger inte en brännande känsla på huden. Den värms upp med särskilda aggregat.

Vad är infraröd bastu bra för?

Infraröda bastur erbjuder flera hälsofördelar. Dessa inkluderar lindring av muskelsmärta och ledvärk, förbättrad cirkulation, avslappning, minskad stress och förbättrad sömnkvalitet. Vissa människor använder dem också som en del av en viktminskningsrutin och för hudföryngring.

Hur mycket kostar en infraröd bastu?

En infraröd bastu är ett dyrt inköp som kostar flera tiotusentals kronor. Det lägsta priset brukar ligga på cirka 20 000 kronor och en övre gräns skulle vi säga i princip inte existerar.

Varför ska man använda en infraröd bastu?

Infrabastun anses vara bättre för hälsan eftersom den inte utsätter kroppen för höga temperaturer. Därför kan även personer med högt blodtryck använda den. Den infraröda värmen värmer inifrån vilket är bra för kroppen. Värmen är bland annat bra för återhämtningen samt för att lindra muskel- och ledvärk.

Hur känns en infraröd bastu?

Ett bastubad i en infraröd bastu känns värmande och skönt. Det gör inte ont i huden som vid bastubad i en vanlig bastu, utan du blir varm inifrån. Många användare upplever att de får mer energi av en IR-bastu och att de inte känner den utmattande effekten som en vanlig bastu ger.

Hur varmt blir det i en infraröd bastu?

En infraröd bastu är varm, men inte på samma sätt som en traditionell bastu. IR-bastur använder infraröda strålar för att värma kroppen direkt, medan en traditionell bastu värmer luften runt omkring dig. En infraröd bastu ger en behaglig temperatur mellan 30-65 °C vilket kan jämföras med en vanlig bastu som ger temperaturer mellan 80-100 °C.

Hur länge ska man sitta i infraröd bastu?

Den rekommenderade tiden i en infraröd bastu varierar vanligtvis mellan 15 till 30 minuter, men det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och inte överstiga din egen bekvämlighetsnivå. Nybörjare kan börja med kortare sessioner och gradvis öka tiden när kroppen vänjer sig vid värmen.

Måste man duscha efter IR bastu?

Att duscha efter en infraröd bastu är en personlig preferens. Många människor tycker om att duscha för att kyla ner sig efter en bastusession, men det är inte nödvändigt från ett hälsoperspektiv.

Hur många kalorier bränner IR bastu?

Kaloriförbränningen i en IR-bastu varierar beroende på flera faktorer, inklusive en persons vikt, längd på bastusessionen och individuell metabolism. Olika studier har föreslagit att en 30-minuters session kan bränna mellan 300 till 600 kalorier.

Hur känns IR bastu?

Upplevelsen varierar mellan individer. Vissa beskriver det som en djup och behaglig värme som tränger in i kroppen, medan andra upplever en svettig men avslappnande känsla.

Hur mycket el drar en infrabastu?

En genomsnittlig infraröd bastu på cirka 2000-3000 watt brukar dra ungefär samma mängd el som en vanlig hushållsapparat. Exakta siffror varierar beroende på modell och effektnivå.

Vilken är den bästa infraröda bastun?

Det finns många kvalitetsvarianter på marknaden. Den ”bästa” beror på individuella preferenser, såsom storlek, funktioner och pris. Företag som Tylösand och Harvia erbjuder högt rankade modeller.

Är infraröd bastu bättre än vanlig bastu?

Båda har sina fördelar. Infraröda bastur värmer kroppen direkt medan traditionella bastur värmer luften runt omkring. Vilken som är ”bättre” beror på individuella behov och preferenser.

När ska man inte använda infraröd bastu?

Personer som är gravida, har hjärtproblem, högt blodtryck eller andra medicinska tillstånd bör rådgöra med en läkare innan de använder en IR-bastu.

Vad kostar det att värma upp en IR bastu?

Uppvärmningskostnaderna för en IR-bastu varierar beroende på modell, effektnivå och din lokala elprisstruktur. Generellt sett är IR-bastur energieffektiva, men exakt kostnad beror på individuella faktorer.

2 reaktioner på ”IR bastu bäst i test – Bäst infraröd bastu hemma 2024”

 1. Ska köpa IR bastu och undrar hur har ni kommit fram till att dessa bastun, är Topp 5 bäst IR bastu hemma 2024

  1. Hej!

   Vi har valt ut de bästa infraröda bastur för hemmabruk 2024 genom en noggrann jämförelse av olika modeller på marknaden. Vår utvärderingsprocess inkluderar flera viktiga faktorer som:

   Användarrecensioner och Betyg: Vi har granskat användarrecensioner för att förstå vad riktiga användare tycker om produkterna.
   Kvalitet och Hållbarhet: Vi har undersökt kvaliteten på materialen och hållbarheten hos varje bastu.
   Funktioner: Vi har jämfört funktioner som temperaturkontroll, fjärrstyrning, energiförbrukning och användarvänlighet.
   Prisvärde: Vi har utvärderat om bastun erbjuder bra värde för pengarna.
   Expertomdömen: Vi har även tittat på expertrecensioner och tester.
   Genom att sammanställa all denna information har vi kunnat identifiera de topp 5 IR-bastur som erbjuder bästa prestanda, kvalitet och användarupplevelse.

   Hoppas detta besvarar din fråga! Om du har fler funderingar, tveka inte att fråga.

   Vänliga hälsningar,
   Stefan Olsson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen