Bordssåg bäst i test – Bäst bordscirkelsåg 2024

Gillar du att bygga och snickra? Kanske har du det rentav som yrke? Oavsett så behöver du ha en bra såg men det är inte alltid det finns utrymme till att förvara en stor såg. Då är bordscirkelsågar ett väldigt bra val. De gör ett bra jobb, tar mindre plats och är lättare att flytta.

Mindre bordscirkelsågar är bäst lämpade för mindre jobb och är inte anpassade för att såga stora träskivor. Kapaciteten skiljer sig dock mellan de olika sågarna och är även beroende på om det är mindre eller större modeller. Står de bara på ett bord är kapaciteten inte lika stor som om du har en ställning till sågen.

Topp 5 bästa bordscirkelsåg 2024

Att hitta bäst bordssåg kan vara knepigt med det stora utbudet som finns på marknaden, på denna sida hjälper vi dig på traven genom att dela med oss av vårt test av bäst borddsågar på marknaden 2024. I slutet av artikeln delar vi våra erfarenheter och ger tips på vad du bör tänka på när du köper en ny bordssåg.

1. Dewalt DWE 7492 – Cirkelsåg bäst i test

Bästa bordcirkelsåg i vårt test är Dewalt DWE 7492. Den är kraftfull med sin motor på 2 000 W och har en bra prestanda. Den har ett planfräst och gjutet aluminiumbord som garanterar en hög precision. Anslaget har kugghjulsjustering och fäste i både bak- och framkant. Detta garanterar att det håller sig parallellt med klingan även vid tuffare jobb. En stålbur skyddar sågen mot slag och stötar.

Sågen är utformad så den lätt kan flyttas mellan olika rum. Den har en kapacitet som gör att du kan kapa stora material. Det här är Dewalts storsäljare bland bordscirkelsågar och även den bordssåg som fått bäst i vårt test.

Fördelar:

 • Bekvämt styrsystem
 • Bärbar design
 • 3 års garanti

Nackdelar:

 • Dyr jämfört med andra modeller inom samma produktområde
 • Saknar mjukstart

Teknisk Specifikation Värde
Motoreffekt 2 000 watt
Klingdiameter 250 mm
Klyvbredd 622 mm
Varvtal 5800 varv/min
Vikt 26,5 kg
Ljudeffekt 105.2 dB

2. Metabo TS254 Bordscirkelsåg

Metabo TS254 är en bordscirkelsåg på 2000 W. Det är den lilla sågen med de stora funktionerna och fokus på säkerhet. Sågen blir mycket kompakt när man fäller ihop den och den är lätt att förvara och transportera. Det finns ett integrerat understativ som man snabbt fäller ut och som har hög stabilitet. Möjlighet till en andra arbetshöjd för marknära sågning.

Det finns bra säkerhetsfunktioner som motorbroms för snabbstopp på sågbladet; 3 sekunder. Skydd mot återstart vilket innebär att maskinen inte startar efter ett strömavbrott (även om den var på när strömmen gick). Sågen har en effektiv motor med ett elektroniskt överbelastningsskydd. Mjukstart för extra lång livslängd på motor och växlar.

Fördelar:

 • Extremt tyst bordscirkelsåg
 • Kompakt för bekväm transport och smidig förvaring
 • Bra dammport som gör att du sparar mycket tid på att slippa städa.
 • Bra säkerhetsfunktioner
 • Garantin går att förlänga till 3 år

Nackdelar:

 • Ostabil när man ska kapa fullstora skivor
 • Väger mycket

Teknisk Specifikation Värde
Motoreffekt 2000 watt
Klingdiameter 254 mm
Klyvbredd 630 mm
Varvtal 4200 varv/min
Vikt 33,4 kg
Ljudeffekt 99 dB

3. Bosch GTS 10 XC

Bosch GTS 10 XC är en mycket kraftfull såg med sina 2100 W. Den har en kaphöjd på upp till 79 mm, kapacitet upp till 635 mm åt höger och 250 mm åt vänster om sågklingan. En 24-tandad HM sågklinga ger snabb avverkning. Den har många användningsområden tack vare inbyggd skjutslid samt bordsbreddning och förlängning. Anslutning för dammutsug på klingskyddet och maskinens baksida.

Säkerheten är viktig och sågen har motorbroms, startströmsbegränsning, överlastningsskydd och är redo för tung användning. Kompatibel med Bosch arbetsbord och Bosch Click & Clean dammsugarsystem.

Fördelar:

 • Säkerheten
 • Självinställande parallellanslag ger precisionssågning
 • Pre-Cut Locator-funktionen ger exakt markering av såglinjen
 • Garantin går att förlänga till 3 år.

Nackdelar:

 • Stativ ingår inte.
 • Bordet kan uppfattas som för litet.

Teknisk Specifikation Värde
Motoreffekt 2100 watt
Klingdiameter 254 mm
Klyvbredd 635 mm
Varvtal 3200 varv/min
Vikt 35 kg
Ljudeffekt 111 dB

4. Dewalt DCS 7485 N XR Flex volt – Bäst batteridriven bordcirkelsåg

Dewalt DCS 7485 N XR Flex volt skiljer sig från de övriga i detta bordcirkelsåg test. Den är nämligen batteridriven. XR Flex volt är en serie verktyg som inte kräver ett elnät. Verktygens drifttid och prestanda är något som inte har funnits tidigare inom detta segment. Att den är batteridriven påverkar inte kraften utan är jämförbar med eldrivna maskiner.

Att den inte kräver någon el gör den väldigt användbar på alla ställen. En extra fördel är den låga vikten på 22 kg som gör den till en lättviktare i detta cirkelsåg test. Sågen har en kolborstfri motor.

Fördelar:

 • Överbelastningsskydd ger hög prestanda i hårt, vått eller fruset trä.
 • Anslaget med kugghjulsjustering och fäste i både bak- och framkant garanterar att anslaget håller sig parallellt med klingan även vid hårdare jobb.
 • Snabblås för enkla justeringar

Nackdelar:

 • Endast 210 mm klinga

Teknisk Specifikation Värde
Motoreffekt 54 watt
Klingdiameter 210 mm
Klyvbredd 610 mm
Varvtal 5800 varv/min
Vikt 22 kg
Ljudeffekt 100 dB

5. Bosch GTS 635-216

Bosch bordcirkelsåg GTS 635-216 har en 1600 W motoreffekt. Den är en kompakt såg som passar för mångsidig användning. Kraftfull motor och konstant Speed -funktionen ger bästa resultat även vid tuff användning. Av det två Boschmaskiner som är med i vårt bordssåg test, är det här den minsta. Den är lättare, mindre men har också lägre motoreffekt. Det betyder dock inte att den är sämre för dina behov utan kanske helt enkelt rätt såg för dig!

Kaphöjden är på upp till 70 mm och klyvningskapacitet på upp till 635 mm. Den arbetar med stor precision och kan användas till många olika projekt då den har integrerad skjutvagn, bordsbreddning och bordsförlängning. Verktygslöst sänkbar spaltkil gör det möjligt att göra snabba justeringar för sågning. Den har viktiga säkerhetsfunktioner som självstängande bladskydd och säkerhetsbrytare. Kompatibel med Bosch arbetsbord samt Bosch Click & Clean dammsugarsystem.

Fördelar:

 • Arbetar med stor precision, mångsidig tack vare integrerad skjutvagn, bordsbreddning och bordsförlängning.
 • Bra prisbild
 • Bra kvalité

Nackdelar:

 • Stativ ingår inte
 • Lägre motoreffekt

Teknisk Specifikation Värde
Motoreffekt 1600 watt
Klingdiameter 254 mm
Klyvbredd 635 mm
Varvtal 5500 varv/min
Vikt 28 kg
Ljudeffekt 111 dB

Viktigt att tänka på när du köper en bordscirkelsåg

När du ska köpa en bordscirkelsåg ska du börja med att fundera på vad du ska använda den till. Behoven är olika beroende på om du ska använda sågen till hobbyprojekt eller i ditt arbete. Kommer det vara till stora eller små projekt och hur mycket ska bordscirkelsågen klara. Att titta på vilken bordsåg som fått bäst i test ger dig en fingervisning om vad som är bra men bästa cirkelsåg i test behöver inte vara bäst för dig.

Dessa delar på en bordscirkelsåg ska du titta efter:

 • Bordsförlängning – i sidan och fronten som gör att du får större arbetsyta.
 • Vinkelanslaget ska glida lätt och vara lätt att ställa in.
 • Parallellanslaget ska vara lätt att ställa in och ha en tydlig gradering.
 • Veven som ska ställa in klingans höjd ska vara lätt att hantera.
 • Sågen bör ha en genomskinlig skyddsskärm så du kan se vad du sågar.
 • Anslutning till grovdammsugare bör finnas så det går att suga upp spånen.
 • Kontrollera hur stativet ser ut och fungerar (om det följer med något). Finns det hjul så det kan rulla lätt.
 • Det ska finnas en säkerhetsbrytare som gör att sågen inte startar av sig själv efter att strömmen har varit bruten.

Olika sorters bordssåg

Det finns olika sorters bordssågar, dels är det den bärbara bordssågen. Den är anpassad för att sätta på ett bord eller en bänk. Dess storlek gör att det inte spelar någon roll var du ställer den bara det är ett plant och stadigt underlag. De väger mindre och är lätta att transportera. Lätta att ställa undan och tar inte mycket plats. Den andra bordssågen är bordssåg med hjul eller ben. Hjulmodellerna går lätt att flytta runt och även de sågar som har vikbara ben kan även dessa ha hjul.

Båda modellerna höjer man upp så de kan användas utan bord. Att de har ben gör att de blir tyngre. Fördelen är dock att du kan använda dem överallt, även om du inte har tillgång till något bord eller annan plan yta. Dessa är vanliga vid byggnadsarbeten eller när jobb sker utomhus.

Plant bord

Det är väldigt viktigt att bordet på sågen är riktigt plant. Låter självklart, men minsta avvikelse gör att du inte kommer få den snittkvalité på sågningarna som du har förväntat dig. På alltför billiga modeller kan detta vara något som inte är bra. Så viktigt att kolla! Läs andra kunders recensioner av produkten. Där kan du ofta hitta indikationer på genomgående fel på produkten.

Vinkelmätare

Vinkelmätare finns inte med på alla bordscirkelsågar. Se till att det finns på den du köper då du annars kommer sakna det.

Garanti

Använder du sågen i ditt arbete kan det vara viktigt att det medföljer en garanti på flera år. Daglig användning sliter mer än om du bara använder den hemma vid enstaka projekt.

Förvaring

Har du ont om plats att förvara eller ska ta med sågen i din firmabil är det viktigt att kontrollera hur stor plats den tar upp. Hur mycket den väger kan också vara viktigt om du vet med dig att du kommer flytta runt den ofta. Allra bäst är om det finns hjul på sågen så den lätt går att flytta.Om du har en stor bostad och rymliga förråd eller en väl tilltagen arbetslokal kan det vara viktigare att den har stativ. Då kan den alltid stå framme och kraven på storlek och mobilitet är inte lika stora.

Ljudnivån

Ljudnivån kan spela roll om du ska använda den ofta, eller på en plats där det är nära till grannar som kan bli störda. Använder du den ofta är det även viktigt för din egen hörsel att ljudnivån är så låg som möjligt, eller att du använder bra hörselskydd.

Säkerheten

Säkerheten är otroligt viktigt, både för dig och personer som kan vistas runt sågen. Är du rutinerad på att såga så vet du redan vilka situationer som kan bli farliga och vilka säkerhetsfunktioner som är absolut nödvändiga. Se till att sågen inte kan återstarta av sig själv efter ett elavbrott. Mycket viktigt att det inte kan inträffa.

Pris

Jämför priser för att hitta bästa pris för just den modell du vill ha. Bästa bordssåg behöver inte vara den som kostar mest. Köp inte en dyrare än vad du har råd med, men var heller inte snål. Skiljer det inte så mycket i pris mellan två modeller och den dyrare har funktioner som du kommer få nytta av, kan det vara värt den extra kostnaden. Du har troligen oftare ångrat att du inte satsade lite mer pengar på en bättre modell – än tvärtom.

Kvalité

För både din egen skull och miljön ska du ta hänsyn till kvalitén på produkten. Är den alltför billig kan du få vad du betalar för. Kolla i så fall upp recensioner och betyg om den inte ingår här i vårt test för bästa bordsåg. Att den är dyr är dock ingen garanti för bra kvalité så gör ett bra grundjobb. Fråga vänner eller yrkesmän om de har några åsikter.

Varumärke

Vilket varumärke du ska välja beror som på allt annat vad du är ute efter! Men det kan också vara avgörande vad du har sedan tidigare. Om du är van vid ett visst sorts märke eller om du har andra verktyg i samma serie som har tillbehör eller batterier som är kompatibla med varandra (till exempel Bosch gröna och blå serie).

Vanliga frågor om bordscirkelsåg

Spelar det någon roll vilket märke jag väljer?
När vi har valt ut bästa bordcirkelsåg har vi tagit med modeller som var och en är bra. Alla gör sitt jobb men det beror på vilka krav du har. Bosch och Metabo erbjuder dessutom 3 års garanti vilket kan vara en viktig faktor för dig.

Har det någon betydelse vilket watt tal det är på sågen?
Är det alltför få watt kan det betyda att sågen inte orkar med de arbeten som du har planerat att göra. Men även övriga faktorer spelar in hur kraftig sågen är.

Ska jag ha en såg som står direkt på bordet eller som har ett medföljande stativ?
Det beror på hur gott om plats du har att förvara sågen. Har du ont om plats kan du ha en modell som står direkt på ett bord hos dig. Men har du plats så ska du välja en med stativ då det ger dig större yta att jobba på.

Hur ska jag hitta rätt såg för mig?
Åsikter är väldigt individuella och en person kan tycka en såg är fantastisk medan en annan inte alls gillar den. Läs, jämför och kolla innan du bestämmer dig. Åk gärna till en affär och se hur den ser ut på riktigt. Känn på den och se om den ger dig en bra känsla. Verkar den stabil och säker?

Vad är skillnaden mellan en cirkelsåg och en bordscirkelsåg?
En cirkelsåg kan du hålla i händerna. Den är flyttbar och kan inte användas till så stora jobb. En bordscirkelsåg är större och fungerar till mer omfattande jobb. Det finns flera olika storlekar på bordscirkelsågarna vilket även gör att de alla kan utföra olika stora jobb.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen