betong

Hur länge ska betong härda? – Betong brinntid guide 2024

Betong är ett hållbart och bra byggnadsmaterial om den hanteras på rätt sätt. Var noga med att du vet vad du gör eller se till att anlita hjälp! Det kan se lättare ut att handskas med betong än vad det är. Proportionerna och hanteringen är viktig för att det ska bli så hållbart som möjligt.

i samarbete med PriceRunner

 

Härdningstid för betong

Betong hårdnar då det uppstår en kemisk reaktion mellan cement och vatten. Reaktionen gör att massan blir varm vilket gör att betong går att gjuta även när det är kallt ute. Det får dock inte vara för kallt då betongen ändå kan frysa och blir då mindre hållbar. Betong består av tre olika komponenter:

  • vatten
  • fyllnadsmaterial
  • cement

Fyllnadsmaterialet är sten, sand eller grus. Cementen bygger ihop blandningen och mängden vatten avgör hur lång tid det tar för betongen att härda. Så länge betongen är i kontakt med vatten så fortsätter den att härda. Mängden vatten är även avgörande för hur stark betongen blir. Det finns många olika benämningar för betong som ska torka. Ibland benämns det som betongens brinntid eller så pratas det om betongs härdningstid. Alla med samma syfte att förklara hur lång tid det tar för betong att nå rätt egenskaper för just sitt syfte.

Hur länge ska betongen brinna?

Betong slutar aldrig härdas, men det betyder inte att du måste vänta i evighet eller att det aldrig blir bra. Det finns olika härdningstider beroende på vilket syfte och effekt du är ute efter. Ska du vara på den säkra sidan bör du vänta 28 dagar.

Minsta torkningstid är 24-48 timmar. Efter den tiden blir det oftast inte avtryck i betongen om någon går på den, men den klarar inte större belastningar. Ju längre tiden går, desto större belastning kan betongen tåla.

Betongs tryckhållfasthet

När man anger tryckhållfastheten för betong brukar den anges efter vad den klarar efter 28 dagar. När den har fått härda i 28 dagar utsätts betongen för tryck tills dess att det uppstår ett brott. Även efter 28 dagar fortsätter betongens härdningstid men efter ungefär 28 dagar minskar processen ned. Hållfastheten kan stiga ytterligare runt 50 % efter de 28 dagarna.

Yttre faktorer som påverkar torkningstiden

Faktorer som påverkar hur stark betongen blir och hur lång tid det tar innan den brunnit tillräckligt är flera.

Hur ser underlaget ut och dess omgivning. Är det blött, suger det vatten eller hur fungerar underlaget? Gassar solen eller är det skugga? Hur mycket blåser det? Vad är det för luftfuktighet?

Så många faktorer påverkar betongen och dess brinntid. Det är viktigt att ha koll på alla olika faktorer och inte missa viktiga detaljer när det gäller viktiga betongarbeten som till exempel husgrund. Skynda långsamt är väl en uppmaning som verkligen bör tas i beaktande när det gäller torktid och betongens härdningstid.

Hur länge betong ska härda beror även på vad som är nästa steg. Gäller det till exempel en bottenplatta som byggare ska kunna gå på, går den delen snabbt. Redan efter två dygn kan plattan belastas. Ska du bygga på plattan är det längre torkningstid.

Viktigast är att det går tillräckligt lång tid när det är dags att lägga golv på betongplattan. När det gäller golv är det viktigt att betongens härdningstid respekteras. Så länge betongen inte har haft tillräcklig brinntid kan den fortfarande röra sig, minska i omfattning och sprickor kan uppstå. Det är inget bra underlag för till exempel klinkers och liknande material. Det får inte finnas för mycket fukt kvar i betongen när material ska läggas ovanpå.

Tveka inte att ta in fackfolk

När du ska handskas med betong för stora byggprojekt är det viktigt att du ser till att ta professionell hjälp. Du vill inte att en husgrund ska bli felaktig eller något annat viktigt. För även om du läser på och tar in all kunskap du kan så är det svårt att komma ihåg och ha koll på allt.

Betong är ett material som påverkas av så många olika faktorer. Rätt hanterat kan det bli väldigt bra, men fel hanterat kan det bli stora problem. Erfarna hantverkare vet vilka risker som finns och hur de ska göra för att minimera dem. Ta hjälp om du är det minsta osäker. Tålamod sägs vara en dygd och det kan stämma bra. I alla fall när det handlar om hur länge betong ska brinna och vad betongs härdningstid är.

 

Första timmarna är mest kritiska

Om betongen torkar för snabbt kan det uppstå sprickor i den som gör att den inte blir lika hållbar. Värme, sol och vind kan påskynda härdningstid för betong. Ett sätt att skydda betongen är att täcka över den direkt efter gjutning. På så sätt stannar vattnet i betongen och risken minskar för sprickor. Om betongen täcks för så kan inte värmen försvinna lika lätt från betongen och den tar då inte heller med sig vattnet i betongen.

Det går att tillföra vatten för att hålla betongen vid rätt temperatur. Det är då viktigt att det inte blir för mycket vatten så betongen späds ut. Bara tillräckligt mycket för att hålla temperaturen och fukten.

Förhållandena vid gjutning är alltid olika vilket gör det så svårt att veta vad som är rätt just då. Det gäller att vara beredd på alla eventualiteter.

Rätt blandning är viktigast

Det är viktigt att blandningen av cementen utförs på rätt sätt. Ska den transporteras är det också viktigt att betongen hela tiden är i rörelse och inte börjar stelna. Varje liten felhantering kan få väldiga följder som kan vara svåra att förutse om du inte är insatt i betonghantering.

Men det finns mycket information att hitta om hur du ska gjuta betong och vad du behöver för att göra det. Låt dig inte avskräckas, bara inspireras och inse att det finns mycket att lära om hur betong ska gjutas och hur länge den behöver härdas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen