lås

Hur mycket kostar ett nytt lås? – Byta lås kostnad guide 2024

Har du tappat bort dina nycklar? Eller vill du byta lås av en annan anledning? Det kan i så fall bli en ganska dyr historia. Det är många olika faktorer som spelar in. Dels är det skillnad på att byta lås i en hyresrätt och i en bostadsrätt, eller om du bor i hus. Dels beror det på om du ska byta lås på en säkerhetsdörr. Här kan du läsa mer om kostnaderna och hur du ska gå tillväga för att byta lås.

i samarbete med PriceRunner

 

Vad kostar det att byta lås?

Kostnaden varierar väldigt mycket beroende på om du bestämmer dig för att göra det själv eller om du vill anlita en låssmed. Priset för en låssmed ligger normalt mellan 2000 – 3000 kr för arbetstid och material.

Det är en ganska stor summa för många att betala vid ett enstaka tillfälle. Om du dessutom ringer under jourtid kan det bli en extra tusenlapp i kostnader, bara för den sakens skull. Så se därför till att jämföra olika alternativ för att säkerställa att du får ett bra pris, för detta kan du använda exempelvis Servicefinder.

Få hjälp av din bostadsförening

Det är inte alltid du behöver kontakta en låssmed för att byta lås. Ibland kan du istället få hjälp direkt av din bostadsförmedling eller din hyresvärd. Deras kostnader för att byta lås brukar variera ganska mycket men räkna mellan 1000 – 2000 kronor. Om du tappar din nyckel är det viktigt att du kontaktar ditt bostadsbolag så snart som möjligt så de kan byta lås snabbt.

Det är en trygghetsåtgärd för dig och alla andra som bor i din bostad. Glöm inte heller kolla om din hemförsäkring gäller då exempelvis en drulleförsäkring kan minska dina kostnader. Det varierar dock mellan olika försäkringsbolag. Det är inte alla som kan ge dig en lägre kostnad för att byta lås på din ytterdörr.

Om du har tappat en hel nyckelknippa kanske du även måste få nya taggar som går till huvudentrén, tvättstugan, garaget eller soprummet. Detta måste du också kontakta ditt bostadsbolag gällande. Normalt är detta betydligt billigare än att få en ny nyckel. Räkna med en summa mellan 150- 300 kronor för nya taggar. Det blir allt vanligare att bostadsbolag använder taggar idag då de flesta entrédörrar har portlås.

Byta dörrlås själv

Du kan som sagt byta lås själv vilket ofta är en billigare kostnad men du måste först ha ett medgivande från din fastighetsägare om det inte är du själv som är ägare. Det kan finnas övriga regler som du måste ta hänsyn till. Det står i så fall i ditt hyres- eller bostadskontrakt och är något du får ta upp direkt med den ansvarige personen. Redan när du skriver på ett nytt kontrakt kan det vara bra att läsa igenom denna delen så du är förberedd ifall något skulle hända. Då vet du också hur du ska tänka när det kommer till kostnaden för att byta lås på en lägenhet eller ett hus. Bor du i villa som du själv äger brukar du kunna byta själv.

Normalt så täcker försäkringen kostnaden även om du väljer att byta lås på din ytterdörr själv. Undantaget brukar vara om du har någon form av speciallås. Det kan också vara annorlunda om du har en säkerhetsdörr där låset är lite mer komplicerat att byta ut. Var noga med att låscylindern inte sticker fram utanför själva låset eftersom en inbrottstjuv enkelt skulle få upp det. Gör också en jämförelse för att hitta det bästa dörrlåset till en billig kostnad.

Olika hyresvärdar har olika regler

Många större hyresvärdar i storstäder har flera tusentals hyresgäster och är vana vid att nycklar tappas bort. Vissa hyresvärdar tar endast runt 200 kronor i pris för en ny nyckel medan andra tar upp till tusen kronor. Det beror lite på förutsättningarna. På vissa dörrar går det inte bara kopiera en nyckel utan du måste byta ut hela låscylindern. Då är du redan uppe i en mycket högre kostnad.

Varje hyresvärdar har egna processer för hur de går tillväga när en nyckel kommer bort. De flesta försöker byta ut låset så snart som möjligt och hanterar kostnaden efteråt. Vissa hyresvärdar tar hela 2 500 kronor för ett låsbyte. Och det finns flera orsaker till varför det ska gå snabbt. Det är inte bara för deras egen skull utan också för dig som hyresgäst. Om någon skulle ta sig in i din bostad med en nyckel som du har tappat så gäller inte din försäkring. Dock kan de aldrig tvinga dig till ett låsbyte. Skulle du inte byta när du tappar bort nyckeln får du betala för byte av låskolv när du flyttar ut. Alltså kommer du stöta på samma kostnad för att byta lås på din lägenhet, bara vid ett senare tillfälle.

Att byta lås i hyresrätt

Även om det rör sig om ett låsbyte i en hyresrätt är det du som hyresgäst som bär ansvaret för hela situationen. Det är du som måste meddela och se till att låset verkligen byts ut. Om du vet att du har tappat en nyckel bör du byta lås omedelbart. Du kan till exempel inte bevisa inbrott om det inte finns några brytmärken på dörren. Ju längre tid det går från att du har tappat nyckeln, desto större chans är det att du inte har någon gällande försäkring.

Det pågår ständigt en debatt om vem som ska stå för kostnaden för ett låsbyte både i bostadsrätt och hyresrätt. När det gäller hyresrätter så har även Hyresgästföreningen en åsikt. De säger att om du har blivit bestulen på din nyckel är det inte självklart att du ska behöva betala. Det bör inte jämföras med att du har slarvat bort din nyckel. Om du känner att du inte kommer överens med din hyresvärd om vem som ska stå för kostnaderna kan du vända dig till Hyresgästföreningen. Deras roll är nämligen att hjälpa till att medla i bland annat denna typen av dispyter. Dock måste du vara medlem i föreningen för att de ska kunna hjälpa dig.

Alla hyresvärdar har sina egna regler. En del kräver att du byter ut låset direkt om du har tappat nyckeln. Andra hänvisar dig till en låssmed. Det finns även hyresvärdar där du bara kan begära ut en ny nyckel för cirka 500 kronor. Dock rekommenderas det aldrig eftersom någon okänd kan hitta nyckeln och potentiellt ha tillgång till ditt hem. Kom ihåg att hemförsäkringen inte heller gäller om någon tar sig in i din bostad med en nyckel som du har tappat.

Tips innan du byter lås

Kolla alla dina fickor, jackor och övriga utrymmen en sista gång och försäkra dig om att du verkligen har tappat nyckeln. Du vill inte hamna i en situation där du betalar en dyr låssmed och en dag senare hittar nyckeln på ett oväntat ställe. Skulle du dock vara säker på att nyckeln är borta är det viktigt att du anmäler detta hos polisen och berörd fastighetsägare så snart som möjligt. Du kan även kontakta deras hittegodsavdelning och se om någon har lämnat in den. Det är väldigt ovanligt att någon hämtar ut de nycklar som lämnas in till polisen.

När du har kontaktat ditt bostadsbolag är det också smart att kontakta ditt försäkringsbolag för att dubbelkolla exakt vad din hemförsäkring täcker. Om låset kommer kosta flera tusen kronor kanske du kan komma undan med att endast betala självrisken. Försäkringsbolagen har lite olika regler gällande detta så det enklaste är att du ringer dem direkt. Det kan också bero på vilken hemförsäkring du har valt.

Tips för framtiden – Sätt en Airtag på nyckelknippan för att spåra tappade nycklar:

i samarbete med PriceRunner

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen