bekämpa ekorre

Bekämpa ekorrar – Hur man blir av med ekorrar i trädgården

Har du en pågående kamp mot en irriterande ekorre som försöker äta upp dina plantor eller din kärleksfullt odlade frukt? Ekorrar kan vara obevekliga i sin jakt på mat, och de kan lätt skada växterna i processen. I den här artikeln diskuterar vi hur du kan bli av med ekorrar och hindra dem från att äta dina växter, allt på ett humant sätt.

Vad lockar ekorren till trädgården?

Först och främst är det viktigt att förstå varför ekorrar lockas till din trädgård. Ekorrar letar efter en födokälla, och din trädgård är ett lätt mål. Om du har fruktträd eller nötter är det ännu mer anledning för ekorrarna att komma hit. Speciellt om du inte själv använder upp all frukt. För att slå tillbaka mot dessa irriterande djur behöver du avskräcka dem eller göra det jobbigt för dem att komma åt maten.

”Djurskrämmor” & visuell bekämpning

Det bästa för att skrämma bort dem är att använda skrämmor som ser ut som deras rovdjur, exempelvis fågelskrämmor som ser ut som större rovfåglar eller ugglor. Dock brukar ekorrar syna vanliga fågelskrämmor rätt snabbt så använd därför en drake eller en statisk fågelskrämma med rörligt huvud och/eller vingar.

i samarbete med PriceRunner

Om du ej vill ha en drake i trädgården finns såklart stationära alternativ så som nedan (se bara till att du flyttar runt dessa regelbundet):

i samarbete med PriceRunner

Vissa skrämmor fungerar genom att detektera rörelse med hjälp av laser och sedan skrämma bort djuret med hjälp av ljud, dessa drivs ofta med hjälp av solceller.

i samarbete med PriceRunner

Du kan också prova andra visuella metoder, många mindre djur, inklusive ekorrar, är rädda för ormar. Att placera ut fejk-ormar i trädgården eller balkongen kan därför skrämma bort dem. Du kan även testa att använda glänsande föremål eller band för att skrämma bort dem så som en CD skiva som hänger och dinglar och reflekterar ljus.

Hinder & nät mot ekorrar

Ett sätt att göra detta är att använda en fysisk barriär. Du kan sätta upp ett staket med spikar runt trädgården, eller om du har fruktträd kan du täcka dem med metallnät. Detta gör det svårt för ekorrarna att komma åt maten och de kommer så småningom att ge upp och gå någon annanstans. Detta hjälper även för att hålla bort fåglar från dina bär.

i samarbete med PriceRunner

 

Avskräckande dofter

Ett annat sätt att slå tillbaka mot ekorrar är med doft eller smak. Du kan använda produkter som innehåller capsaicin, den aktiva beståndsdelen i chilipeppar, för att stöta bort ekorrar. Det finns också olika kommersiella sprayer som innehåller denna doft.

Du kan också göra ditt eget hemgjorda sprayer genom att blanda vatten och chili och spray regelbundet runt om och på det du vill skydda. Du kan också prova med färskmalen svartpeppar, men denna effekt är inte lika stark. Det är viktigt att göra det regelbundet eftersom doften minskar med tiden. Och ekorren är smart och kommer försöka igen om den får chansen. Om ekorren gräver i dina krukor kan du också hälla chili ovanpå jorden, även här behöver du göra det regelbundet för att det ska ha effekt.

Vi hoppas att du fann dessa tips hjälpsamma i din kamp mot ekorrar! Håll dig uppdaterad för fler artiklar om trädgård eller huset. Och om du har egna tips om hur du skrämmer bort ekorrar, dela gärna med dig av dem i kommentarerna nedan! Tack för att du läste!

2 reaktioner på ”Bekämpa ekorrar – Hur man blir av med ekorrar i trädgården”

  1. Läser om ekorrar, de är ju trevliga djur. Det tycker jag kunde framgå någonstans. Ologiskt att skriva som ni gör att de ”söker sig till din trädgård speciellt om du inte själv använder upp all frukt. För att slå tillbaka mot dessa irriterande djur behöver du avskräcka dem eller göra det jobbigt för dem att komma åt maten” -eftersom utgångspunkten var att inte all frukt används så är det väl positivt att naturen själv här i form av ekorre få glädje av den!! En bonus och inte något irriterande enligt mitt förmenande. Och det tycker jag ni kunde balansera texten med…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen