korslaser bäst i test

Korslaser bäst i test – Hitta bäst krysslaser 2024

Korslaser, som även kallas för krysslaser eller linjelaser, är ett viktigt verktyg om när du behöver justera vertikala och horisontella plan. Korslasern hjälper dig att göra noggranna mätningar och kan bland annat användas om du behöver kontrollera höjden eller bedöma avståndet.

Det finns många bra korslaserprodukter på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst. I vårt test har vi jämfört många olika modeller. Vi har valt ut de 9 produkter som är bäst i test. Här kan du läsa mer om vinnarna i testet samt tips på vad du ska tänka på vid köp av en krysslaser. Du hittar även svar på vanliga frågor om korslasrar.

Krysslaser bäst i test 2024 – Top 7 bäst korslaser

Lägst pris & lagerstatus presenteras i samarbete med PriceRunner

 

1. DEWALT DCE088D1G – linjelaser bäst i test

DEWALT DCE088D1G Korslaser är vinnaren i testet. Det är en självinstallerande korslaser med grön laserstråle för bästa synbarhet och räckvidd. Arbetsintervallet är hela 30 meter vilket gör att den fungerar även för stora ytor. Med en lasermottagare fungerar den upp till 60 meter.

Lasern har en nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m och självnivelleringsintervall upp till 4°. Modellen är enkel att använda och ger en snabb och exakt nivellering. Dessutom är den robust och klarar stötar och fall upp till 2 meter. Den tål även vattenstänk samt damm och har skyddsklass IP65. Instrumentet leveras med en förvaringslåda samt ett 10,8V 2,0Ah XR litiumjonbatteri, vägghållare och laddare.

Fördelar
– Självinstallerande
– Räckvidd upp till 30 meter (60 meter med lasermottagare)
– Tålig och användarvänlig

Nackdelar
– Tung (4,4 kg)

2. LEICA Lino L2Gs-1 – Bra grön korslaser

LEICA Lino L2Gs-1 är en fantastisk bra korslaser med en grön laserstråle. Strålen syns även i extrema ljusförhållanden och på långa avstånd. Den här modellen är särskilt anpassad för arbete inomhus och har en räckvidd på upp till 35 meter (80 meter med lasermottagare)

Det är en självinstallerande krysslaser som kompenserar mellan ±4° automatiskt. Om underlaget lutar mer ger instrumentet en varning. LEICA Lino L2Gs-1 har en praktisk låsfunktion för lutning. Verktyget har en ergonomisk design som ger ett bra grepp. Den kan fästas enkelt med hjälp av magnetfästet. Inga skruvar behövs vilket underlättar monteringen. Dessutom är lasern damm- och vattenskyddad enligt IP54.

Den leveras med en praktisk förvaringsväska samt batterier, adapter och måltavla.

Fördelar
+ Bra för extrema ljusförhållanden och långa avstånd
+ Damm- och vattenskyddad
+ Magnetfäste

Nackdelar
– Relativt dyr

3. BOSCH GCL 2-15 G

BOSCH GCL 2-15 G är en självnivellerande korslaser med en grön laserstråle samt två röda lodpunkter för optimal synlighet. Modellen har ett arbetsintervall på upp till 15 meter vilket är lägre än andra produkter i samma prisklass i vårt test. Det räcker gott och väl för de flesta användares behov. I övrigt håller produkten mycket hög kvalitet och har en nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m.Modellen har en vridbar multifunktionshållare och många fästmöjligheter vilket ger en flexibel användning. Horisontell och vertikal självnivellering är möjlig upp till ±4°. Pendellåsningen gör det säkert att förflytta korslasern. BOSCH GCL 2-15 G leveras med 3 stycken 1,5V AA-batterier, en lasermåltavla, en L-BOXX-inredning för verktyg samt en multifunktionshållare.

Fördelar
+ Vridbar multifunktionshållare
+ Säker pendellåsning
+ Självnivellerande

Nackdelar
– Kortare räckvidd (15 meter) jämfört med flera andra modeller i testet

4. DEWALT DCE089D1G – 360° krysslaser

DEWALT DCE089D1G är en mycket bra premiumprodukt som också är den dyraste produkten i testet. Det är en självnivellerande korslaser på 10,8V med grön laserstråle som tre laserlinjer 360°. Arbetsintervallet är upp till 30 meter (60 meter med lasermottagare) med nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m. 360°-linjerna ger många användningsområden eftersom det är möjligt att markera, syfta och nivellera samtidigt. Linjerna kan även aktiveras separat.Det är ett tåligt verktyg som tål fall upp till två meter samt damm och vattenstänk. Den är skyddad med en kåpa samt ett tjockt glas samt har en låsfunktion. DEWALT DCE089D1G har ett varningslarm som utlöser om underlaget lutar för mycket eller om det inte går att nivellera. Trots att det är en tekniskt avancerade korslaser är den mycket lätt att använda.

Levereras med ett Litiumjonbatteri, laddare, vägghållare och förvaringslåda.

Fördelar
+ Tre laserlinjer 360°
+ Tål vattenstänk, damm och fall
+ Varningslarm

Nackdelar
– Relativt dyr

5. DEWALT DW088K

DEWALT DW088K är en annan prisvärd produkt i testet. Det är en lättanvänd självnivellerande korslaser med två laserlinjer. Lasern har ett arbetsintervall upp till 10 meter och upp till 50 meter med lasermottagare. Den har en nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m. Den är också självnivellerande upp till 4° ytvinkel med automatisk indikator som signalerar när den inte är i nivå.Det är ett robust verktyg som klarar av stötar. Korslasern har en skyddande kåpa samt ett tjockt glas. Den levereras med 3 stycken AA-batterier som ger upp till 40 timmars användningstid. Den kommer även med en vägghållare och en förvaringslåda.

Fördelar
– Lätt att använda
– Prisvärd
– Robust och stöttålig modell

Nackdelar
– Arbetsintervall upp till 10 meter

6. HULTAFORS HXL – Röd korslaser

HULTAFORS HXL är en prisvärd krysslaser med röd laserstråle och är därför särskilt bra för utomhusbruk. Den går även att använda inomhus i mindre arbetsytor. Om du däremot använder den ihop med Hultafors Receiver REC klarar den avstånd upp till 80 meter.Det är en smidig modell med hög noggrannhet. Lasern har en roterbar bas som gör det möjligt att snabbt och enkelt justera in verktyget när du använder det. Lasern har en pendel som enkelt går att projicera linjer i många olika vinklar.

Fördelar
– Lätthanterlig
– Prisvärd
– Bra för utomhusbruk

Nackdelar
– Känns lite plastig

7. BOSCH GLL 2-10 – Billig korslaser bäst i test

BOSCH GLL 2-10 är den billigaste produkten i testet. Det är en något enklare modell som är lätt att använda. Den är även utrustad med en vridbar multifunktionshållare för flexibel och smidig användning. Det går enkelt att hantera den med en hand vilket gör det till ett mycket praktiskt verktyg. Det är en korslaser med horisontella och vertikala laserlinjer med självnivellering upp till 4°. Precis som de dyrare modellerna från Borsch har den en pendellåsning som ger säkra förflyttningar. Arbetsintervallet är 10 meter vilket är ett av de lägsta i testet. Den levereras med tre stycken 1,5V-batterier och en förvaringsväska.

Fördelar
– Billig
– Lätt
– Enkel att använda

Nackdelar
– Få tillbehör
– Arbetsintervall upp till 10 meter

Viktigt att tänka på när man köper en bygglaser

En korslaser är ett dyrt instrument och det finns en hel del att tänka på inför ett köp. Eftersom det inte går att testa produkten innan är det viktigt att läsa på ordentligt. Här kan du läsa mer om vilka faktorer som är extra viktiga att kika på innan du köper produkten.

  • Pris: Priset är en mycket viktig faktor för de flesta konsumenter. En krysslaser är ett relativt dyrt verktyg och därför är det viktigt att du får ut det mesta av modellen du köper. Om du vill ha en högkvalitativ korslaser bör du räkna med att den kostar ett par tusenlappar, oftast mellan tre och fyra tusen kronor. Det finns dock billigare varianter med färre funktioner. Fundera därför igenom ditt behov, vad du ska använda lasern till och välj modell utifrån det.

  • Kvalitet & Varumärke: Självklart är det viktigt att välja en korslaser av hög kvalitet som håller länge. Det kan verka svårt att avgöra kvaliteten innan användning, men du kan läsa olika bäst i test och recensioner för att bilda dig en uppfattning om produktens kvalitet. Välj även en modell med lång garanti. Det kan också vara en bra idé att välja en vatten- och dammtålig produkt om den ska användas utomhus eller på byggarbetsplatser. Även varumärket kan indikera om det är en högkvalitativ korslaser. I vårt test har vi endast inkluderat produkter från väletablerade och populära varumärken.

  • Precision: En av de absolut viktigaste faktorerna när du köper en korslaser är precisionen. Om du vill få precisa resultat är det viktigt att välja en modell med hög precision annars riskerar du att montera eller såga snett. Billiga modeller har i regel sämre precision än dyrare alternativ.

  • Automatisering: Automatiserade modeller är att föredrar om du inte vill ha manuell användning. Automatisk avstängning för även att batteritiden förlängs.

  • Batteri: Batteriet är givetvis mycket viktigt, framför allt om du vill kunna använda krysslasern under längre tid. Du bör kontrollera batteriets livstid, effekt och driftstid. Livstiden avgör hur många gånger batteriet kan laddas utan att kvaliteten försämras. Effekten, eller spänningen, avgör hus ljus lasern blir. Driftstiden avgör hur länge du kan använda lasern efter en laddning. Hur kraftigt batteri du behöver beror på dina preferenser samt hur och när du ska använda din korslaser. Om du bara ska använda den ibland vid kortare tillfällen är batteriet inte det viktigaste.

  • Räckvidd: Räckvidden är mycket viktig, framför allt om du ska använda lasern på en stor yta. Räckvidden beror även på ljust rummet eller området är. De flesta korslasrar klarar av 5 meter, men om du behöver en längre räckvidd än så bör du vara extra uppmärksam när du väljer modell. Om du använder en korslaser med för kort räckvidd för din arbetsyta blir det svårt att urskilja den vilket kan resultera i sämre precision. Alternativt måste du flytta dig oftare för att kunna använda lasern.

  • Gyrolarm:Vissa modeller är utrustade med gyrolarm vilket ger en varning om du har ställt korslasern på en ojämn yta eller satt den i för hög lutning. Med ett gyrolarm är det ingen risk att du monterar något snett.

Vanliga frågor om korslaser

Inför köp av verktyg är det vanligt att ha en del frågor. Därför har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna om korslasrar.

Vad är en korslaser?

En korslaser kallas även för krysslaser, linjelaser eller laserpass. Det är ett praktiskt instrument som används för att sätta upp saker vertikalt eller horisontellt i räta vinklar. Verktyget projicerar ett vågrätt och/eller ett lodrätt streck på väggen. När två laserlinjer, en horisontell och en vertikal, projiceras samtidigt bildar de ett kors på väggen. De flesta kan skjuta en laserstråle i 180 grader. Laserstrålen är antingen röd eller grön.

När används en korslaser?

Korslasern är ett mycket praktiskt verktyg med många användningsområden. Den är framför allt användbar i byggprojekt där du behöver justera vertikala och horisontella plan. Den kan användas för att jämna ut golv, VVS-installationer, mäta dörr- och fönsterhöjder och olika avstånd. Lasern kan användas för att kontrollera om taket, golvet eller väggen är plan. Den kan även användas för att rikta in hyllor, skåp och annat så att de monteras rätt. Korslasern är ett viktigt verktyg som hjälper dig att göra noggranna mätningar.

Är röd eller grön laser bäst?

Grön laser anses vara bäst eftersom det är 4 gånger lättare för ögat att uppfatta färgen. Det innebär att räckvidden för en grön laserstråle är bättre. Å andra sidan fungerar röd laser bättre utomhus eftersom den röda färgen syns tydligare i utomhusmiljö. Om du jobbar i ljusa inomhusmiljöer är dock den gröna lasern att föredra.

Lycka till med ditt köp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen