igelkotthus

Bygg ett igelkotthus – Guide & Ritningar

Visste du att igelkotten går i ide under vintern? Om du vill hjälpa våra små taggiga vänner i din trädgård kan du läsa vidare i vår omfattande guide om hur du bygger ett igelkotthus!

i samarbete med PriceRunner

 

Varför bygga ett igekottsbo?

Igelkottar övervintrar under vintern, och om de inte har en plats att gå i dvala på kan de dö. Om du bor i ett område där vintrarna är kalla är det extra tufft för igelkotten. Genom att ge dem en varm och säker plats att sova på kan du hjälpa till att se till att de överlever vintern och se fler igelkottar i din trädgård de kommande åren också! De flesta igelkottar som dyker upp i våra trädgårdar är på jakt efter mat. Men du behöver inte vara direkt orolig för dina plantor.

Kan du tänka dig hur gulligt det skulle vara att ha en igelkott i din trädgård? Om du bygger ett igelkotthus kan du kanske locka en av dessa små taggiga varelser att bosätta sig i trädgården. Igelkottar är i allmänhet nattaktiva djur, så det är osannolikt att du ser dem under dagen. Men om du ger dem en säker plats att sova och leta efter mat på kan du ha turen att få en skymt av en vid enstaka tillfällen.

Att bygga ett igelkotthus är relativt enkelt och kräver endast grundläggande snickerikunskaper. Du kan hitta ritningar för att bygga ett igelkotthus på nätet eller i din lokala järnaffär. När du väl har materialen och verktygen bör byggandet bara ta några timmar.

Vad äter igelkottar?

Igelkottar är mest intresserade av att äta insekter, sniglar och små djur som grodor, unga sorkar och möss. Den kan äta ett och annat bär också, men eftersom den föredrar protein kan den till och med vara bra för din trädgård. Speciellt eftersom sniglar och möss kan orsaka skada på våra nyttoväxter. Igelkotten är med andra ord en praktisk vän i våra trädgårdar.

Och ett extra tips: om du vill mata dem kan du ställa fram lite torrfoder för hund eller katt. Men låt mjölken stå kvar i kylen. Igelkottar är laktosintoleranta och blir dåliga i magen av mjölkprodukter.

Igelkottar använder också din trädgård som en plats för att hitta partners och bygga bon. Om du har turen att ha en igelkotthona kan du även få se ungar. Utrymmen under altaner brukar vara populära gömställen.

Köp igelkottsfoder nedan:

i samarbete med PriceRunner

 

Vad behöver jag för att bygga ett igelkotthus?

igelkotthus

Det är faktiskt ganska enkelt att bygga igelkotthuset. Följ de här instruktionerna så har du ett igelkotthus på nolltid!

Tips! Har du en gammal kista eller större låda som inte används? Dessa kan ofta återanvändas som igelkottsbon med lite modifieringar.

Du behöver:

 • Några plywoodskivor eller träplankor – ej tryckimpregnerat eller ha stark artificiell doft av t ex lim eller färg, då kommer inte igelkotten trivas
 • En liten bit plaströr
 • En liten bit hönsnät
 • Verktyg: såg, skruvdragare, borr, avknipsare eller ordentligare sax (för att klippa hönsnätet)
 • Takplast eller takmatta

En grov ritning kan se ut ungefär så här:

igelkottshus ritning skiss

Viktiga mått är:

Innermåttet på ingångstunneln: högst 11 cm, det här för att rävar, katter och hundar inte ska kunna ta sig in. Mått på Bolådan: cirka 40x40x40cm, hellre för stort än för litet, igelkotten gillar att boa med löv.

Hur bygger jag ett igelkotthus?

  1. Skruva ihop lådan och se till att den är stabil (vi kommer täcka den med annat på slutet). Om du vill kunna städa ur lådan bör locket gå att skruva av, så ta det i beaktning. Fäst takplasten eller takmattan så taket blir tätt.
  2. Gör samma med tunneln. Borra håll och såga ut hål för tunneln och fäst den sedan i bolådan.
  3. Borra hål för röret, gärna i den övre delen av bolådan. Sätt röret i hålet och täck innerdelen av hålet med hönsnätet. Detta är ventilationshålet och ser till att igelkotten har tillräckligt med syre.
  4. När detta är klart är det dags att placera ut igelkottsboet. Välj en plats som är lugn, gärna vid buskar eller ett skyddat läge. Täcke sedan med lager av löv och jord och till sist löv igen.

Det går också att följa guiden från finska YLE, men glöm inte sista steget med att täcka med löv över:

Finns det enklare igelkottshus DIY?

Ja! Du kan också göra ett mer provisoriskt igelkottshus, men dessa håller oftast bara en säsong och igelkotten måste jobba hårdare för att boa i dessa, och de är oftast inte vattentäta. Men om du vill prova på en säsong för att se om igelkottarna gillar din trädgård går dessa såklart också bra.

Hur lockar jag igelkotten till igelkottshuset och trädgården?

Lägg lite hund- eller kattmat och en skål med vatten vid ingången så blir igelkotten mer intresserad av att kolla vad du byggt åt den. Men låt mjölken stå kvar i kylskåpet. Igelkottar är laktosintoleranta och får dålig mage av mejeriprodukter. Det gör att de har större risk att bli tagna av rovdjur som räv eller grävling.

Kan jag röra igelkottar? Sprider igelkottar sjukdomar?

Som regel ska du aldrig röra vilda djur! Även om de är små och söta. Detta är även sant för igelkottar, då de kan sprida salmonella. Så njut av igelkotten på avstånd. Dessutom är ju taggarna vassa och kan göra ont att få i fingrarna.

Hur bygger jag en igelkott-motorväg?

Du kan också prova att göra en ”igelkottmotorväg”. Detta är ett hål som är utskuret under ett staket så att igelkottarna kan ta sig mellan olika trädgårdar utan att behöva gå ut på vägar där de kan bli överkörda av bilar. Men informera dina grannar ifall hålet pekar mot deras trädgård så de vet varför det är där. Kanske kan ni samarbeta och på så sätt hjälpa igelkottarna och den lokala naturen ännu mer?

Lycka till med ditt projekt! Vi hoppas att den här guiden har inspirerat dig att bygga ett hus för våra små söta spikiga vänner. Om du har några frågor kan du höra av dig till oss i kommentarerna nedan. Tack för att du läste!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen