Regelsökare bäst i test – Bästa regelsökaren 2024



Står du inför uppgiften att hänga upp en tv eller en hylla på exempelvis en gipsvägg?
Vi vet hur viktigt det är att lokalisera reglarna i väggen så att du har något stabilt att fästa i. Hänger du bara upp det tunga objektet i krokar som endast är fästa i väggen kommer föremålet snart att ramla ned. I värsta fall kan du till och med stå där med ett gigantiskt hål i väggen.

Med en bra regelsökare eliminerar du snabbt det problemet eftersom den enkelt hittar reglarna åt dig. Visst kan du knacka i väggen för att höra var reglarna är, men det är en tämligen osäker metod som kan göra att du borrar fel. För att du ska få tag i den absolut bästa modellen har vi gjort ett utförligt regeldetektor test och undersökt modeller i olika prisklasser. På så sätt kan du enkelt hitta en variant som passar både för dig och din plånbok.

Topp 5 bäst regelsökare 2024

1. Bosch Wallscanner D-tect 150 SV – Bäst i test

i samarbete med PriceRunner

Bosch är det tyska varumärket som alla hemmafixare vet är att räkna med. Här får du alltid produkter av hög kvalitet och lång livslängd. Det gäller även deras regelsökare Bosch Wallscanner D-tect 150 SV som genast klev upp på första plats i vårt test. Det här är en sökare som är en uppdatering av den tidigare omtyckta modellen D-tect 150, men här har man jobbat ytterligare på känsligheten. Du får med andra ord en regelsökare som är mycket känslig och har en noggrannhet på ±5 mm.

Det är heller inte nog med att du kan hitta reglar med denna smarta modell. Behöver du lokalisera el-ledningar, plast eller metaller i väggen går även det bra. Ett stort plus är även att den klarar att lokalisera objekt genom fuktig betong, något som många andra väggskanners inte klarar av. Det kan vara extra hjälpsamt när du till exempel är mitt i ett projekt och behöver fästa saker på väggen under arbetets gång. Du får också en indikation på hur djupt objektet du söker sitter i väggen, en bra hjälp när det till exempel är dags att välja längd på skruv.

Själva displayen på produkten är också lätt att förstå sig på. Möjligen skulle en nackdel kunna vara att det kan vara lite svårt att se för den som har något problem med synen, det på grund av gråa tecken på grå bakgrund.

En annan nackdel skulle kunna vara prislappen som ligger på över 8000 kronor. Å andra sidan får du en riktigt bra enhet som kommer att hålla i många år för pengarna och det motiverar ändå att den här produkten hamnar högst upp i vårt test av regelsökare.

Fördelar

  • Mycket noggrann, felmarginal på ±5 mm
  • Klarar tjockare material och våt betong
  • Kan mäta djup till objektet

Nackdelar

  • Högt pris
  • Displayen kan upplevas otydlig
  • Ibland identifierar den objekt fel. En elledning kan till exempel vara en spik.

 

2. Bosch Wallscanner D-tect 120

i samarbete med PriceRunner

Blev du sugen på vår listetta, men känner att du inte har behov för en så avancerad modell eller att plånboken inte riktigt tillåter inköpet? Då är Bosch Wallscanner D-tect 120 en värdig ersättare som du får för halva priset. Vill du kunna söka reglar eller elledningar i väggen så är den här modellen ett riktigt bra val. Den är dessutom batteridriven och går att använda med både vanliga och uppladdningsbara batterier, något som kan vara mycket smidigt om du inte skulle ha tillgång till el.

För pengarna får du en riktigt bra enhet och det är också därför denna modell seglade upp som tvåa på vårt regelsökare test.
Noggrannheten ligger på ± 10 mm och sökaren klarar att detektera trästommar på upp till 38 millimeters djup, koppar på 120 millimeters djup och spänningssatta elledningar på 60 millimeters djup. Det en känslighet och ett djup som räcker mer än nog för de flesta projekt.

Vi tycker också mycket om användargränssnittet med tre tydliga funktionsknappar som gör enheten enkel att använda. Även här kan det dock vara lite svårt att se på displayen för den om har synproblem. Har man problem att se är det dock bra att veta att maskinen signalerar med både en ljus- och en ljudsignal när den hittar ett objekt.

Fördelar

  • Mycket prisvärd
  • Lättförståeligt gränssnitt
  • Fungerar med både vanliga och uppladdningsbara batterier

Nackdelar

  • Displayen kan upplevas något otydlig
  • Högt pris per sökning om du inte använder uppladdningsbara batterier
  • Specialsökningsfunktionerna känns överflödiga eftersom standardinställningarna klarar det mesta.

 

3. Zircon MT7

i samarbete med PriceRunner

Ska du borra i en betongvägg där du vet att det finns armering, eller i någon annan typ av vägg där det kan förekomma metallobjekt? Då är det Zircon MT7 du behöver. Det här är ingen vanlig regelsökare utan en apparat som är utvecklad för att hitta metallobjekt i väggar på upp till 152 millimeters djup. Med Zircon MT7 slipper du köra på metallobjekt och skapa onödiga hål eller bryta av din borr.

En stor fördel är att den här enheten fungerar på de flesta byggmaterial, till exempel betong, trä, gips, marmor och tegel. Det gör att den är mångsidig att använda även om den endast söker upp en typ av material. Vi skulle rekommendera den främst till dig som har en bostad i betong eller tegel och vill kunna hänga upp saker på väggarna smärtfritt. En annan fördel är att Zircon MT7 dessutom skiljer på magnetisk och ickemagnetisk metall.

Vi kan inte heller klaga på displayen som har en klar och upplyst bakgrund. Du behöver dock inte bara lita på den eftersom enheten även ger ifrån sig en ljudsignal när objektet är lokaliserat.

Fördelar

  • Klarar djup på upp till 152 millimeter
  • Tydlig display samt ljudsignal
  • Skiljer på magnetiska och ickemagnetiska material

Nackdelar

  • Är ej en komplett regelsökare då den endast fungerar på metallobjekt.
  • Lite låg noggrannhet (± 13 mm)
  • Hög användningskostnad om den inte används ofta

 

4. Bosch GMS 120

i samarbete med PriceRunner

Vill du ha en enklare modell som klarar de vanliga uppgifterna som att hitta reglar, ledningar och metaller? Du skulle Bosch GMS 120 kunna vara något för dig. I vårt regelsökare test upplevde vi att det här var en modell som inte är allt för avancerad men ändå håller vad den lovar. Att prislappen dessutom är ganska låg gör att du får mycket regelsökare för pengarna.

När du köper en billigare regelsökare får du räkna med att den inte har samma precision som de dyrare varianterna. Med det sagt tycker vi att Bosch GMS 120 med sitt detektionsdjup på 120 millimeter för metall och 38 millimeter för trästommar passar för många arbeten, inte minst för hemmafixaren.

Enheten har också en rad smarta funktioner, till exempel tre olika mätlägen. Du hittar ett läge för metall, ett för gips och ett läge för kablar som är spänningssatta, den fungerar alltså som en kabelsökare. Vidare har den automatkalibrering som gör att risken för att man som användare ska göra fel minskar.

Det här är helt enkelt en sökare för dig som vill ha en enkel modell som klarar de flesta mätuppgifterna. Ska du ge dig på svårare projekt, till exempel att mäta i våt betong eller hitta djupt sittande armering? Då bör du kika på en annan modell.

Fördelar

  • Bra pris
  • Automatisk kalibrering
  • Belyst display

Nackdelar

  • Passar inte för mer komplicerade arbeten.
  • Ingen ljudsignal vid hittat objekt
  • Inte så hög precision

 

5. STANLEY STHT77588-0 – Billig listsökare bäst i test

i samarbete med PriceRunner

Vill du ha en riktigt enkel modell att endast använda när du behöver hitta träreglar och metall? Då fungerar STANLEY STHT77588-0 bra. Det här är en lågprismodell där du får vad du betalar för, helt enkelt en regelsökare som hittar just reglar och metall i väggen. Modellen har ingen display och söker endast ned till 19 millimeters djup. Det är kort sagt en modell för den som vill ha något enkelt och billigt som ändå är hållbart.

Vidare är enheten utrustad med en mittenmarkering så att den kan centreras exakt. Den har också automatiskt kalibrering vilket är bra om du skulle råka göra ett misstag med inställningarna. Stanleys sökare har även en LED-ljusindikator så att du lättare kan placera den rätt på ytan. När objektet i väggen har hittats signalerar enheten med en ljudsignal, något som i viss mån väger upp frånvaron av display.

Vi gillar också att STANLEY STHT77588-0 är så pass liten att den får plats i fickan så att det blir lätt att plocka fram den när det är dags att använda den.

Som sammanfattning vill vi säga att det här inte är en enhet för proffsen, men väl för den som behöver hitta en regel då och då. STANLEY STHT77588-0 är ingen dyr investering vilket kan motivera att den inte behöver användas så ofta för att vara väl värd pengarna.

Fördelar

  • Liten och lätt
  • Automatisk kalibrering
  • Mittenmarkering för exakt centrering

Nackdelar

  • Kan inte hitta elledningar
  • Lågt sökdjup på endast 19 millimeter
  • Ingen display

 

Viktigt att tänka på när man köper en regelsökare

När vi letat efter de regelsökare som blivit bäst i test så har vi fokuserat på att hitta produkter som passar alla. I vårt test av regelsökare ingår därför både budgetmodeller och mer avancerade enheter med en högre prislapp.

Innan du slår till på en regelsökare är det viktigt att du tänker på hur du kommer att använda den. Står du inför ett mer omfattande bygg- och rivningsprojekt kan det vara bra att satsa på en mer avancerad modell som har fler funktioner och en tydlig display. Du bör också säkerställa att enheten klarar av att hitta fler material än trä. Satsa därför på en regelsökare som kan detektera allt från trä till metall och elledningar.

För dig som endast behöver hitta en regel för att hänga upp en hylla eller en tv kan en enklare modell fungera bra. Med en sådan kan du hitta reglar och bespara dig många misstag såsom felborrningar och avbrutna borrar. Fundera dock lite på om du vill kunna använda sökaren till annat i framtiden. I sådana fall kan det vara bra att ändå satsa på en så kallad multimodell för fler material.

Det är också väldigt viktigt att du undersöker sökdjup innan du slår till på en regelsökare. Ska du söka i tjocka betongväggar då är det viktigt att du har tillräckligt sökdjup. Notera också att regelsökare nästan alltid har olika sökdjup för olika material. El brukar gå att hitta på ganska stora djup medan djupet för att söka trä brukar vara mindre.

Pris på regelsökare

Du kan hitta regelsökare som kostar allt från några hundralappar och upp till flera tusen. Det är emellertid viktigt att vara medveten om att de billigare modellerna nästan aldrig är så exakta och har så många funktioner som de dyrare. En tumregel är att satsa på en lite dyrare variant om du vill kunna utföra mer avancerade arbetsuppgifter.

I vårt test ingår både ganska dyra och billiga varianter. Läs våra recensioner för att få en uppfattning om vad just du behöver.

Kvalité

Priset avgör ofta kvaliteten på din regelsökare, men det är också viktigt att tänka på att fler funktioner kostar mer. Du kan med andra ord få en ganska billig regelsökare som gör sitt jobb men har färre funktioner för några hundralappar. Lita dock inte på att den billiga sökaren med flertalet funktioner kommer att hålla länge eller fungera bra.

När vi utvärderat de regelsökare som blivit bäst i test så har vi märkt att det finns många ganska billiga modeller som håller hög kvalitet. Det beror troligen på att de saknar avancerade funktioner såsom upplyst display och flera knappar för inställning. Gemensamt för dem är med andra ord att det inte finns så många tekniska funktioner som kan gå sönder.

Varumärke

I vårt test av regelsökare ingår en rad olika varumärken, något som berättar för oss att det finns produkter av hög kvalitet från många tillverkare. Känner du dig osäker kan det dock vara bra att satsa på ett varumärke som du vet gör bra och kvalitativa produkter, till exempel Bosh eller Stanley.

Egenskaper

När du ska köpa en regelsökare finns det vissa saker som är viktigare att titta efter än andra. Först och främst bör du ta reda på vilket sökdjup den sökare du är intresserad av har, detta för att vara säker på att den fungerar till den uppgift du tänkt använda den till.
Det är också viktigt att du undersöker vilka material sökaren kan hitta. Vill du ha en komplett modell väljer du med fördel en multivariant som kan hitta allt från trä till metall och el.
Undersök också mått och vikt så att du inte köper en för otymplig model
l som blir obekväm att använda.

Vanliga frågor om regelsökare

Vilka material kan jag hitta med en regelsökare?

Det beror på vilken typ av regelsökare du väljer. Vill du kunna upptäcka både trä, metall och el väljer du en sökare med multifunktion. Är det ett specifikt material du vill lokalisera räcker det med att köpa en regelsökare som är avsedd för just det materialet, till exempel en metallsökare.

Vad kostar en regelsökare?

En regelsökare kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. De billiga varianterna fungerar till enklare uppgifter medan de dyrare ofta har fler funktioner, bättre sökdjup och högre precision.

Hur kan en regelsökare användas?

En regelsökare används främst när du på något sätt ska göra ett ingrepp i en vägg, till exempel borra eller riva. Med hjälp av den minskar du risken att bryta borrar, borra fel eller borra hål på vattenrör.

Sammanfattning

En regelsökare kan tyckas vara ett sådant där onödigt verktyg som inte kommer att användas ofta, men faktum är att du kan spara mycket pengar och misstag genom att ha en i din ägo. Råkar du borra hål på ett vattenrör eller fel i en vägg kan du orsaka både kostsamma och svåråtgärdade skador. Då är en regelsökare en ganska liten investering i sammanhanget.

I vårt test av regelsökare har vi upptäckt att det finns många bra modeller på både premium- och budgetsidan. Det är därför enkelt att hitta en modell som passar dig och dina behov. Läs våra utförliga recensioner för att hitta den variant som just du behöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen