Kabelsökare bäst i test 2024
Oavsett om du är privatperson eller arbetar som hantverkare kan en kabelsökare komma väl till pass. En kabelsökare använder du för att hitta kablar i väggar och i mark. Det här är nödvändigt för att inte riskera att göra skada på sladdarna när du ska gräva i marken eller exempelvis borra i en vägg.
Du som arbetar som hantverkare har stora skyldigheter gällande just det här, men även för dig som privatperson kan det bli konsekvenser om du kapar en kabel på grund av oaktsamhet. Som tur är finns det ett bra hjälpmedel, nämligen kabelsökaren.
Priser & lagerstatus presenteras i samarbete med PriceRunner
1. Leica DD120 - Bäst kabelsökare 2024
Leica DD120 är den kabelsökaren som vinner i princip alla tester och har blivit riktigt prisad av både privatpersoner och hantverkare. Det är en kabelsökare som är enkel att använda och som verkligen imponerar med sin precision. En av sakerna som gör den enkel att använda är den mycket tydliga LCD-displayen. Displayen gör kabelsökaren användarvänlig även för dig som är en hobbyfixare.
När den används tillsammans med signalgeneratorn DA220 kan den hitta kablar så djupt som 3 meter ner, med en precision på 10 % marginal. Vilket är riktigt bra.
Kabelsökaren drivs med 6 stycken AA-batterier och har en batteritid på 15 timmar.
Fördelar
+ Tydlig LCD-display gör en användarvänlig
+ Kan hitta kablar på ett djup upp till 3 meter
Nackdelar
– Noggrannheten kan variera en del under användning
2. Testboy 26 - Bäst billig kabelsökare med LED
Om du vill söka efter ytliga kablar, exempelvis i en vägg eller vid ett eluttag är Testboy 26 en bra kabelsökare. Du kan använda den på teleledningar och på spänningslösa elkablar. Till den här kabeln behöver du ha koll på var ena änden av kabeln finns, eftersom du fäster sändaren där, du kan sedan lokalisera andra änden med hjälp av mottagaren.
Kabelsökaren har en inbyggd LED-lampa så att du kan se även i mörkare utrymmen. Det finns även möjlighet att koppla in hörlurar för att kunna höra signaler även i högljudda miljöer.
Fördelar
+ Mycket prisvärd
+ Inbyggd LED-lampa
Nackdelar
– Kan inte användas på kablar med aktiv spänning
3. Laserline - Kabelsökare med sändare och mottagare
Laserline är en riktigt bra kabelsökare för sitt pris och kan hitta kablar som befinner sig på upp till 2 meters djup. Den kan lokalisera elektriska kablar, säkringar, skyddsbrytare, metallrör (till exempel värmeledningsrör), ledningsbrott och kortslutningar i befintliga installationer och är således väldigt universell. Få andra kabelsökare i den här prisklassen kan hitta kabelbrott.
En smidig funktion är ett en mottagare kan hantera upp till sju sändare samtidigt.
Fördelar
+ Kan hitta kabelbrott
+ En mottagare kan hantera flera sändare
Nackdelar
– Begränsad räckvidd
4. Beha Amprobe AT-6020-EU - Kabelsökare för snabb sökning av kablar
Den här kabelsökaren har ett något högre pris än testvinnaren, men för den som ställer mycket höga krav på hjälpmedlet kan det här ändå vara rätt alternativ. Beha Amprobe AT-6020-EU kan spåra både elektrifierade och icke elektrifierade ledningar, samt att den kan spåra även brytare och säkringar.
Kabelsökaren kan använda sig av både aktiv och passiv sökning vilket gör den enkel att använda i alla lägen. Den kommer med flera tillbehör i en praktisk väska. Där i hittar du bland annat spetsar som gör det enklare att använda sökaren i trånga utrymmen exempelvis.
Fördelar
+ Kan spåra både aktiva och passiva kablar
+ Enkel att använda i trånga utrymmen
Nackdelar
– Kräver hela 12 stycken AA-batterier
Att tänka på när du ska köpa kabelsökare
- Prisklass: Kabelsökare finns i flera olika utföranden och framför allt finns de också i flera olika prisklasser. Den kan kosta alltifrån någon tusenlapp upp till runt 60 000 kr för en mer professionell modell. Vilken du ska köpa beror på vilket ändamål du har med din kabelsökare.
- Frekvensområde: Ska du leta efter kablar nere i marken eller en djup betongvägg behöver du en med ett högt frekvensområde. Medan om du ska borra hål i en gips-eller trävägg kan du klara dig med en kabelsökare med lägre frekvensområde.
- Batteri: Det är bra att kontrollera vilken typ av batteri som driver kabelsökaren. En del modeller behöver väldigt många alternativt väldigt kraftfulla batterier. Det kan så klart vara så att det är en sådan kabelsökare du behöver, men det är ändå bra att ha koll på för att kunna ta med det i jämförelsen.
- Funktioner: Du behöver även undersöka vilka funktioner kabelsökaren har och fundera på om det är allt du behöver. En del kabelsökare kan exempelvis inte användas för att spåra elektrifierade kablar utan endast kablar utan aktiv spänning. Det kan även handla om funktioner så som om den ska kunna hitta kabelbrott eller inte.