El-element bäst i test – Bästa element med direktverkande el 2024

Ett el element är perfekt för att värma upp din bostad, framförallt om du har ett större rum där det vanliga elementet inte räcker eller kanske inte ens ingått. När du köper ett el element så finns det många alternativ och idag kommer dessa ofta med smarta funktioner, vilket visserligen erbjuder en hög kvalitet men samtidigt blir det svårt att veta exakt vilket du bör köpa. Vi har därför tagit fram denna guide där vi listar populära produkter med olika funktioner, vart de är billigast och vart finns i lager.

Här kommer 6st el-element som vi anser vara bäst i test då de erbjuder en hög kvalitet, har rimliga priser och är från välkända tillverkare. Vi hoppas att du hittar en modell som passar just dina behov och den bostad du ska använda den i.

Lägst pris samt lagerstatus presenteras i samarbete med PriceRunner

1. Gelia 2000W – Fristående element bäst i test

Om du är ute efter något som är enkelt och billigt så kan konvektorelementet från Gelia vara ett ypperligt val. Alla test av elelement måste innehålla åtminstone en budgetmodell som är hållbar och får jobbet gjort. Den här har inga smartfunktioner men det finns på kontrollpanelen möjlighet att ställa in timer och välja mellan 3 olika värmelägen.

En riktigt bra sak med elementet från Gelia är att du får en inbyggd fläkt. Det här finns på de allra flesta modeller men det som är annorlunda med denna är att du kan koppla bort fläkten, då blir elementet till en vanlig radiator!

Den är som sagt väldigt billig jämfört med andra modeller i vår lista och du får ändå en helt rimlig prestanda. Den har handtag på sidorna så du kan enkelt flytta runt den i bostaden så att du alltid får värmen där den behövs som mest, exempelvis bredvid din säng på nätterna om din bostad är lite kylig.

Fördelar:

  • Väldigt lågt pris
  • Lätt att flytta på
  • Fläkt som kan kopplas bort

Nackdelar:

  • Inga smartfunktioner

2. Mill ABH2000DN – Bäst fristående oljeelement

Mill Premium Element ABH2000DN är ett oljefyllt, golvstående element som erbjuder effektiv uppvärmning för alla typer av hem. Den har en effekt på 2000 Watt och är utrustad med en natt/dag-termostat samt en LED-display för enkel avläsning​​. Dess innovativa ”Mill Heat Boost”-teknik förbättrar uppvärmningseffektiviteten genom att behålla uppvärmd luft inuti elementet, vilket skapar en skorstenseffekt för extra värme​​.

Fördelar:

  • Stilren design utvecklad med Eker
  • Pag/natt-läge för energibesparing
  • Portabel med handtag
  • Skydd mot överhettning & vältande

Nackdelar:

  • Saknar wifi
  • Något dyrare än övriga

3. Xiaomi Mi Smart Element – Bäst smart element

Det smartaste elementet i vårt test är utan tvekan det från Xiaomi. Företaget är främst känt för sina billiga smartphones som erbjuder en god kvalitet, men det erbjuds också mycket inom smarthemsteknik. Deras smarta elelement visar i tester att de erbjuder en hög prestanda med relativt få brister.

Du får sex olika lägen vilket ger dig god kontroll över din miljö, det finns också en timerfunktion. Du kan även kontrollera den med rösten. I övrigt kontrollerar du den med Xiaomis app Mi Home, vilket kan ses som något negativt om du är ovan eller inte gillar smarthemsfunktioner. Priset är ganska lågt med tanke på allt du får.

Fördelar:

  • Smarthemsfunktioner över WiFi
  • Röststyrning
  • Många funktioner och 6 olika lägen

Nackdelar:

  • Kräver appen Mi Home

4. DeLonghi Dragon 4 – Bra oljeelement

De’Longhi Dragon 4 Pro TRDX41025E är en kraftfull oljefylld radiator som levererar pålitlig värme för rum upp till 75 m². Med en effekt på 2500 W och tre justerbara värmenivåer kan du enkelt anpassa värmen efter behov. Den inbyggda ECO-funktionen optimerar energiförbrukningen genom att justera temperaturen baserat på rummets förutsättningar, vilket bidrar till både komfort och energibesparing.

Radiatorn är utrustad med en digital display som gör det enkelt att ställa in temperatur, timer och effektinställningar med ergonomiska kontroller. Den praktiska 24-timmars timern ger dig flexibilitet att planera uppvärmningen, medan säkerhetsfunktioner som frostskydd och överhettningsskydd ger extra trygghet.

Dess smidiga design med mjuka gummihjul gör den lätt att flytta mellan olika rum, oavsett golvtyp.

Fördelar:

  • ECO-funktion för energieffektivitet och optimal temperaturjustering.
  • Tre värmeinställningar och en lättanvänd digital display.
  • Timerfunktion för bekväm planering av uppvärmning.
  • Portabel med hjul för enkel förflyttning.
  • Säkerhetsfunktioner som frostskydd och överhettningsskydd.

Nackdelar:

  • Kan vara dyrare än enklare modeller utan avancerade funktioner.
  • Kräver manuell justering för att uppnå maximal energieffektivitet.

5. Wilfa HCF-2000W – Tyst & fristående element

 

Wilfa erbjuder högkvalitativa el element som är bäst i test. Det här konvektorelementet på 2000 watt kommer med tre olika värmelägen som gör att du kan anpassa det till hur varmt du behöver det. Under en varmare vinternatt behöver du kanske inte dra på max, medan de riktigt kyliga delarna av vinterna kräver just det.

En klar fördel med den här modellen från Wilfa är att den är väldigt tyst. Många el element kan ge ifrån sig en del ljud och det här blir ett problem om du ska ha på det under natten, du blir visserligen varm men kan ändå inte sova på grund av ljudet.

Det skadar såklart inte att designen är snygg. Den har en modern design med rundade kanter och fina svarta fötter som gör det möjligt att ställa den var du vill. Det enda som egentligen kan ses som negativt med detta konvektorelement från Wilfa är att det är ganska dyrt, men det är inte det dyraste i vår lista.

Fördelar:

  • Tystgående
  • 3 olika värmelägen
  • Snygg design

Nackdelar:

  • En av de lite dyrare modellerna

6. Adax VG5 20 TV – Prisvärt portabelt element

Om du är ute efter det mest grundläggande så är Adax en god utmanare som går att jämföra med konvektorelementet från Gelia. Priserna är på samma nivå och deras funktion är jämförbar. Du får treläges effektreglering och det finns en del kraft i den här med sina 2000 W.

Designen är ganska traditionell och påminner mycket om äldre portabla element. Det här betyder inte så mycket för dess funktioner, men det kan vara bra att tänka på om du föredrar något som ser lite modernare ut. Den är däremot lika portabel som andra modeller i vår lista, så du kan fortfarande flytta runt på den om du behöver det.

När du ska köpa en budgetmodell så är det här alltså ett bra alternativ. Det är inte den billigaste i listan men i utbyte mot ett lite högre pris så får du ut mer kraft från den och du kan enkelt värma upp ett rum inom en rimlig tid. Mer än så behöver du egentligen inte från ett el element om du har en tajt budget.

Fördelar:

  • Överkomligt pris
  • Tystlåten

Nackdelar:

  • Lite tråkig design

Bra att tänka på när du väljer el element

Innan du köper ett el element i vår lista med bäst i test modeller så är det värt att fundera på vad du behöver.  Vi ska därför gå igenom vad som kan vara viktigt gällande pris, kvalitet och varumärke.

El elementets pris

Du kan få ett helt okej element för ett lågt pris, några hundralappar. Det som kan påverkas här är hur mycket funktioner du får och vilken effektivitet den har. Om du har en begränsad budget så räcker det gott och väl med ett element från Adax eller Gelia. Om du istället prioriterar funktion så kan det vara värt att kika på en lite dyrare modell, exempelvis den från Xiaomi eller konvektorelementet från Wilfa som båda är bland de bättre modellerna på marknaden.

Livslängd & kvalitet

Gällande kvalitet så är det framförallt hållbarheten som är viktig. Om en modell kommer med många specialfunktioner och ändå bara kostar någon hundralapp, kommer den antagligen inte att hålla länge. Vi har därför valt ut modeller som ska hålla under en bra tid framöver. Det här sparar också in pengar åt dig. Om du känner dig osäker på vad som utgör ett bra element så kan du ofta förlita dig på högkvalitativa varumärken. Märken som Wilfa och Xiaomi är stora företag som tillverkar en mängd olika produkter. Xiaomi fokuserar till exempel på smartteknik.

Vanliga frågor om el element

Här är ett par vanliga frågor du kan tänkas ha om el element innan du köper något från vårt test.

Är el element bättre än andra varianter?
Fördelen med el element som är bäst i test har framförallt att göra med att du får mer frihet. Du behöver bara ett eluttag och sedan kan du ha det på så mycket du vill. Det är också enkelt att flytta på ett el element, som sällan väger mycket. Sedan slipper du såklart hålla på att lufta element som låter.

Är el element dyra i drift?
Om du köper ett bra el element så behöver du nog inte oroa dig för elkostnader. De är menade att vara energisnåla och genom att använda smartfunktioner eller en timer kan du också använda det mer effektivt. Undantaget kan vara el element som är lite väl gamla, dessa kan dra lite mer el.

Radiator eller element – vilket är bäst?

Element och radiatorer är i princip samma sak, men med olika benämningar. Både oljefyllda och elslingebaserade element sprider värme effektivt. Oljefyllda element tenderar att sprida en jämnare värme och dra mindre energi över tid, medan elslingebaserade element kan ha snabbare reaktionstid men kan ibland avge en bränd lukt.

Är fristående element jordade?

Många tillverkare av el-element rekommenderar att de ska kopplas in i jordade uttag. Dock finns det olika åsikter om detta; vissa installatörer jordar elementen medan andra inte gör det.

Vad är skillnaden mellan el-element och oljeelement?

El-element och oljeelement skiljer sig främst i hur de sprider värme. El-element finns med luft- och oljebaserade ledare, men det finns ingen större ekonomisk skillnad mellan dem. Oljefyllda element ger en jämnare värme utan bränd lukt, medan el-element kan vara snabbare att reagera och enklare att installera.

Vad är skillnaden mellan portabla element och fristående radiatorer?

Konvektorelement, som ofta är fristående och portabla, värmer upp rummet snabbt men bör inte lämnas påslagna utan tillsyn. De är temperaturstyrda och har ofta flera effektnivåer.

Hur fungerar portabla el-element?

Portabla el-element används för tillfällig uppvärmning och ersätter inte fasta installationer. De är idealiska när extra värme behövs under vissa perioder.

Kan man använda portabla el-element i badrum?

Användning av portabla el-element i badrum är riskabelt på grund av fuktighet. El-produkter i badrum ska vara anpassade för miljön och märkta med rätt IP-klass. Vägguttag i badrum bör skyddas av jordfelsbrytare och användas endast för deras avsedda

Vilket är det bästa portabla el-elementet för hemmabruk?

För hemmabruk rekommenderas Gelia 2000W och Mill ABH2000DN som båda erbjuder effektiv värme och användarvänlighet.

Hur mycket el drar ett fristående element?

Elförbrukningen hos ett fristående element varierar beroende på modell och effekt, men generellt sett är energiförbrukningen högre hos äldre modeller jämfört med moderna energieffektiva varianter.

Vad är skillnaden mellan radiatorelement och konvektorelement?

Konvektion är en form av värmespridning där värme överförs via rörelse av vätskor eller gaser. I ett konvektorelement värms luften upp och stiger, vilket skapar en cirkulation av varm luft som effektivt värmer upp ett rum. Radiatorelement å andra sidan värmer upp luften genom strålning.

Är det dyrt att använda el-element?

El-elementens driftskostnader kan variera beroende på energieffektivitet och användningsmönster. Moderna element med energisparfunktioner kan vara mer kostnadseffektiva.

Vilka fristående element är mest energisnåla?

Mest energisnåla fristående element är ofta de som är utrustade med moderna funktioner såsom termostater och energisparlägen, som Mill ABH2000DN.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen